Grupul Volkswagen este dat în judecată în Germania pentru 3,3 miliarde de euro

Volkswagen ia în calcul deschiderea unei fabrici în România
Volkswagen ia în calcul deschiderea unei fabrici în România

Grupul Volkswagen (VW) a fost dat în judecată în Germania în scandalul emisiilor, de către 278 de investitori instituţionali din întreaga lume, care cer 3,3 miliarde de euro pentru că producătorul german a ascuns poluarea provocată de motoarele diesel, transmite Bloomberg.

Procesul intentat de reclamanţi la tribunalul regional din Braunschweig este cea mai amplă acţiune juridică împotriva VW în Germania, după valul de procese din Statele Unite.

Reclamanţii susţin că VW nu a făcut publice la timp informaţiile referitoare la scandalul emisiilor.

"În condiţiile în care Volkwagen refuză să negocieze un acord, a fost necesar să deschidem procesul", a declarat avocatul Andreas Tilp.

Volkswagen a recunoscut în urmă cu aproape şase luni, după o investigaţie a Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA, că a instalat softuri ilegale pe 11 milioane de automobile diesel la nivel mondial, care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor.

Tribunalul din Braunschweig a anunţat săptămâna trecută că în acest scandal au fost depuse 65 de plângeri.

Volkswagen se confruntă cu nomeroase procese şi în Statele Unite, precum şi cu anchete penale în mai multe ţări.

"Nu cunoaştem conţinutul dosarului şi nu putem comenta", a declarat Eric Felber, purtător de cuvânt al VW.

Tilp a mai reprezentat investitori în multe procese din Germania, în dosare legate de furnizarea de informaţii care pot influenţa piaţa de capital. Firma sa reprezintă investitori instituţionali care au dat în judecată Porsche, pentru 2,6 miliarde de euro.

Între reclamanţii din noul proces împotriva VW se numără investitori din Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Japonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Statele Unite şi Taiwan.

Grupul de investitori include 17 companii germane de management al investiţiilor, companii de asigurări şi CalPERS (California Public Employees' Retirement System), unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Statele Unite, a spus Tilp.

Alţi 20 de investitori instituţionali, care solcită despăgubiri de peste 1 miliard de euro, discută cu firma de avocatura a lui Tilp despre intentarea unui alt proces.

Tilp a solicitat instanţei să deschidă procedurile pentru un caz test. Dacă solicitarea va fi aprobată, atunci toate procesele legate de piaţa de capital vor fi audiate într-o procedură specială la Înalta curte regională din Braunschweig, din landul Saxonia Inferioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel