'Groapa cu oase'. Dovada celei mai vechi crime cunoscută în istoria umanității

Foto ilustrativ - peșteră / Imagine de Free-Photos de la Pixabay
Foto ilustrativ - peșteră / Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Cea mai veche crimă cunoscută în istoria umanității a avut loc într-o peșteră din Spania. 28 de oameni au fost aruncați în locul cunoscut astăzi drept 'Sima de los Huesos' sau, în traducere, 'Groapa cu oase'.

28 de schelete cu o vechime de aproximativ 430.000 de ani au fost găsite aruncate într-un puț adânc de 13 metri dintr-o peșteră. Descoperirea macabră a făcut făcută în anul 1987, în Munții Atapuerca din Nordul Spaniei, de un grup de cercetători. 

Locul unde a avut loc cea mai veche crimă cunoscută în istoria umanității a fost numit 'Sima de los Huesos', respectiv 'Groapa cu oase.' Oase de hominid au fost prelevate și duse spre cercetare.

Noemi Sala, paleoantropolog la Centrul pentru Evoluţie și Comportament Uman din cadrul Institutului de Sănătate Carlos al-III lea, din Madrid, a început să studieze oasele în 2007. Cei 28 de oameni găsiți în 'Groapa cu oase' fac parte din specia Homo Heidelbergensis, o specie de om arhaic, predecesor al Omului de Neaderthal. 

Scheletele aparțineau unor grupuri de vânători, care foloseau arme din silex și cunoșteau bine focul. Ca organizarea socială arhaică, ei erau, cel mai probabil, grupați în clanuri, scrie Adevărul.

La unul dintre indivizi s-au găsit urme clare de traumă 

Au fost avansate mai multe ipoteze în cazul grupului de Homo Heidelbergensis. Totuși, la unul dintre cranii, Nohemi Sala a identificat două urme clare de traumă, respectiv două găuri în craniu, deasupra zonei oculare.

Pare-se că leziunile au apărut la scurt timp înainte de decesul individului și ar fi putut fi produse cu un obiect dur. 

Paleoantropologul bănuiește că unii dintre indivizii găsiți în 'Groapa cu oase' au fost uciși, iar alții pur și simplu au fost aruncați acolo, după deces. 

Cercetările continuă și astăzi în cazul grupului. 

VEZI ȘI: Interpol creează o nouă bază de date ADN pentru găsirea persoanelor dispărute

Oraş antic, de 3000 de ani, descoperit intact 

Un grup de arheologi a descoperit cel mai mare oraș antic din Egipt, ce datează de acum 3.000 de ani. Orașul este numit „Ascensiunea lui Aten” și se află sub dunele de nisip, la vest de Luxor.

În comunicatul arheologului șef Zahi Hawass se precizează că urbea ar fi fost populată în timpul domniei faraonului Amenhotep III, cel care a domnit între anii 1391 și 1353 Î.Hr. 

Descoperirea este cu atât mai uimitoare cu cât orașul a rămas încremenit în timp, o multitudine de obiecte necesare traiului zilnic fiind găsite într-o stare foarte bună de conservare. Pereții caselor au rămas intacți, în interior au putut fi găsite inele, ceramică colorată, mulaje pentru crearea amuletelor, vase în care era depozitată carnea și unelte destinate prelucrării metalului și a sticlei. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel