EXCLUSIV  Experiment pe cultura românească! Un singur director peste teatre. Fedorca se pare că se gândește la planul B - surse

Fedorca
Fedorca

După încercarea de a decapita teatrele din București, șefa Direcției Cultură din Primărie, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, profesoară de matematică, potrivit unor surse, se pare că se gândește să treacă la planul B.

Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, directoarea ”Cinșpe comisii” care a încasat de două ori salariul lui Nicușor Dan ca să decapiteze teatrele din București, pare de neoprit. Ca orice profesor de matematică, Fedorca se pricepe la teatru și ca urmare, a intrat nu în una, nu în două, ci în 15 comisii care evaluează activitatea directorilor teatrelor bucureștene. Dar nu s-a oprit aici. Acum se pare că ar vrea să treacă la planul B.

Conform unor surse, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca și echipa ei se pare că își doresc să unească toate instituțiile de cultură într-o singură structură. Dar nu doar atât! Și teatrele să aibă aceeași soartă: adică să aibă un singur director, o singură administrație. Un lucru similar s-a mai încercat în comunism, dar nici atunci nu a funcționat. 

Acest plan, dacă le iese, omoară creativitatea, concurența și nici economii prea mari nu se fac pentru că fiecare unitate tot va trebui să aibă un manager și un corp administrativ. Trebuie să ai la fiecare teatru în parte un responsabil. Un singur director peste toate teatrele din București este nefezabil. Vor fi 15 departamente care trebuie să aibă câte un șef. Deci nu faci economii, doar schimbi, mai simplu, numele managerilor. În acest mod, pot fi puși mai ușor în funcție anumiți directori. Liliana Maria Toderiuc-Fedorca nu are experiență administrativă, dovadă că nu știe că trebuie să completeze declarația de avere și interese (găsiți, mai jos, detaliile), așa că, potrivit surselor noastre, s-ar fi gândit la acest experiment: să adune toate instituțiile culturale sub conducerea unei singure persoane. Dacă acest lucru se va materializa, va fi un adevărat dezastru în teatru.  

VEZI ȘI: De noaptea minții! Fedorca, profesoara de mate care decapitează teatrele din București, nu știe să-și calculeze salariul. Spune că e secret, deși la anul... va fi public

În urmă cu o lună, i-am adresat câteva întrebări șefei Direcției Cultură din Primărie, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, profesoară de matematică. 

Abia acum ne-a răspuns Direcția de Presă. Cel mai frapant răspuns a fost despre salariul său. Noi am poreclit-o pe Liliana Maria Toderiuc-Fedorca... directoarea ”Cinșpe comisii” care a încasat de două ori salariul lui Nicușor Dan ca să decapiteze teatrele din București. Amintim că la fel ca orice profesor de matematică, Fedorca se pricepe la teatru și ca urmare, a intrat nu în una, nu în două, ci în 15 comisii care evaluează activitatea directorilor teatrelor bucureștene. 

În mod firesc, am întrebat-o ce venit a încasat pentru această activitate.

Răspundem solicitării dvs., înregistrată la Direcția de Presă nr.  219/09.02.2022,  conform informațiilor oferite de Direcția Cultură, Învățământ, Turism: 

Întrebare: Știm că, în această perioadă, se fac evaluările directorilor de teatre din București. Din informațiile noastre, ați făcut parte din 13 (sau 15 comisii de evaluare). Indemnizația este 10% din salariul brut al Primarului General Nicușor Dan. Așadar, ne puteți spune cu ce sumă ați fost remunerată pentru că ați făcut parte din aceste comisii de evaluare?

Răspuns: „Pentru activitatea depusă, membrii comisiilor de evaluare, conform art. 52 din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o indemnizație în cuantum de 10% din indemnizația ordonatorului principal de credite. Sumele sunt suportate din bugetul fiecărei instituții publice al cărui management a fost evaluat, pe baza unor convenții încheiate conform prevederilor Codului Civil. 

Informațiile privind suma încasată de către o persoană indicată nominal sunt confidențiale și intră în sfera informațiilor cu privire la datele personale (art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 544/2001) – apreciem că nu este incident art. 14 alin. (1) pentru ca informațiile solicitate să devină informații de interes public, întrucât aceste informații nu afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice. De asemenea, nici solicitantul nu precizează în ce măsură aceste informații afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice, pentru a deveni informații publice”.

Răspunsul denotă total neprofesionalism: Cum să refuzi să spui ce salariu încasezi din moment ce faci declarație de avere și de interese, care va fi publică, iar la anul oricum vede toată lumea, la virgulă, cât ai încasat? Cum să fie secret salariul când ocupi o funcție publică?!

Sau poate Lilianei Maria Toderiuc-Fedorca îi este greu să calculeze cât înseamnă „10% din indemnizația ordonatorului principal de credite”. Ciudat și acest aspect din moment ce este profesoară de matematică. Așadar pare că nu le are nici cu teatrul, nici cu matematica și nici cu administrația publică.

În orice caz, după calculele noastre, Fedorca va încasa de cinsprezece ori o zecime din salariul primarului general, adică 22.650 de lei, pe lângă salariul său de director. Suma este nesemnificativă, însă, comparativ cu bugetul teatrelor pe care vrea să le controleze, schimbând managerii cu unii numiți de domnia sa. 

Celelalte răspunsuri pe care le-am primit și le găsiți la finalul articolului arată că managerii care au contestat evaluările făcute de Liliana Maria Toderiuc-Fedorca au avut dreptate. Vezi aici continuarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel