Estonia își întărește frontiera cu Rusia, finalizând săptămâna aceasta un gard de 40 de kilometri de-a lungul frontierei sale sudice.
”Ambiția noastră este o infrastructură modernă de frontieră înalt tehnologizată”, a declarat ministrul estonian de Interne, Lauri Läänemets, în timpul ceremoniei de inaugurare de marți, adăugând că odată ce va fi finalizată în 2025, ”frontiera estică a UE de-a lungul frontierei estoniene ar trebui să fie echipată cu cele mai avansate sisteme de securitate și supraveghere cu drone.”
Estonia dorește să-și întărească securitatea la frontieră în contextul îngrijorărilor legate de acțiunile neprietenoase ale Rusiei față de alte țări UE. Finlanda și-a închis trecerile de frontieră acuzând Rusia că aduce migranți și solicitanți de azil la graniță pentru a stârni discordie ca răspuns la aderarea țării nordice la alianța militară NATO. Două dintre aceste treceri sunt acum redeschise, dar Helsinki este încă precaută în privința faptului că Moscova ar putea încerca să folosească fluxurile de migranți ca armă.
Aliatul Rusiei, Belarus, a folosit migranții într-un mod similar împotriva Lituaniei și Poloniei, ambele țări au construit garduri la frontieră ca răspuns.
Estonia dorește să se asigure că nu se întâmplă nimic similar de-a lungul frontierei sale cu Rusia.
"Nu avem nicio presiune accentuată. Dar, desigur, suntem pregătiți în cazul în care se întâmplă," a declarat Läänemets, conform POLITICO.
”A acoperi aproape 340 de kilometri de frontieră nu este o sarcină ușoară, fie că vorbim de infrastructura gardurilor pe teren sau de sistemele de supraveghere pe apă. Estonia a depus o cerere pentru finanțare din partea UE pentru a dezvolta capacități precum supravegherea cu drone și poziții de monitorizare radar pe lacuri și râuri, dar până acum nevoile noastre nu au îndeplinit criteriile sau nu au fost prioritizate”, a adăugat el.
Cu toate că a fost depusă o cerere de ajutor, Comisia nu a alocat nicio finanțare până în prezent.
Cererea Estoniei pentru finanțare în cadrul Programului de Gestionare a Frontierelor și Vizelor a fost respinsă în luna trecută, conform unui oficial european. Finanțarea este acordată țărilor care se confruntă cu cea mai semnificativă presiune migratorie, a declarat oficialul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu