Un consilier important al Organizației Mondiale a Sănătății a descris focarul fără precedent de variolă a maimuței în țările dezvoltate ca „un eveniment aleatoriu” care ar putea fi explicat prin comportamentul intim al două petreceri de anvergură recente din Europa.
Dr. David Heymann, care a condus anterior departamentul de urgențe al OMS, a spus că teoria principală care explică răspândirea bolii a fost transmiterea prin raport intim între bărbați la ultimele petreceri organizate în Spania și Belgia. Variola maimuței nu a declanșat anterior focare larg răspândite dincolo de Africa, unde este endemică la animale.
„Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că contactul sexual a amplificat acum această transmitere”, a spus Heymann.
Aceasta marchează o abatere semnificativă de la tiparul de răspândire a bolii în Africa centrală și de vest, unde oamenii sunt în principal infectați de animale precum rozătoarele sălbatice și primatele, iar focarele nu s-au răspândit peste granițe.
Oficialii din domeniul sănătății spun că cele mai multe dintre cazurile cunoscute în Europa au fost în rândul homosexuali, dar oamenii de știință spun că va fi dificil de a dezlega misterul răspândirii determinat de relațiile intime în sine sau de un contact apropiat. Oricine poate fi infectat prin contactul strâns cu o persoană bolnavă - sau cuîmbrăcămintea, lenjeriile de pat sau alte articole vestimentare ale persoanei infectate.
„Prin natură, relațiile intime implică atingeri, la care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus Mike Skinner, virolog la Imperial College London.
Luni, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Andrea Ammon, a declarat că „probabilitatea unei răspândiri în continuare a virusului prin contact strâns, de exemplu în timpul activităților intime între persoane cu mai mulți parteneri, este considerată a fi mare”.
Până în prezent, OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variolă maimuță într-o serie de țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia. Luni, Danemarca a anunțat primul său caz, Portugalia și-a revizuit totalul infectărilor la 37, iar Italia a raportat momentan doar o infecție.
Germania are patru cazuri confirmate legate de expunerea la „evenimentele unde au avut loc relații intime” în Insulele Canare din Spania și la Berlin, potrivit unui raport guvernamental adresat parlamentarilor, obținut de agenția de presă Associated Press.
Un înalt oficial în domeniul sănătății, din Madrid, a declarat luni că capitala Spaniei are 30 de cazuri confirmate. Enrique Ruiz Escudero a spus că autoritățile investighează posibile legături între un eveniment recent Gay Pride din Insulele Canare, care a atras aproximativ 80.000 de oameni și cazurile înregistrate la o saună din Madrid.
Cazurile de variola a maimuțelor au fost până acum ușoare, fără decese raportate. De obicei, virusul provoacă febră, frisoane, erupții cutanate și leziuni pe față sau pe organele genitale. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni fără a necesita spitalizare.
Vaccinurile împotriva variolei, o boală înrudită, sunt eficiente în prevenirea variolei maimuțelor, iar unele medicamente antivirale sunt în curs de dezvoltare. În ultimii ani, boala a fost fatală în până la 6% din infecții.
Heymann a prezidat vineri o reuniune urgentă a grupului consultativ al OMS privind amenințările cu boli infecțioase pentru a evalua focarul și a spus că nu există dovezi care să sugereze că variola maimuței a suferit mutații într-o formă mai infecțioasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu