EXCLUSIV. Dosarul Revoluției din '89 se întoarce la Parchetul Militar, unde a putrezit ani de zile

Parchetul General va trimite "Dosarul Revoluției din 89" la Secția Parchetelor Militare, la câteva luni de la reluarea audierilor în dosarul plimbat în repetate rânduri între secția civilă și cea militară a PG, potrivit surselor DC News. Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, procurorul Ramona Bulcu, ne-a declarat că dosarul încă nu a fost înaintat Secției Parchetelor Militare, declinarea urmând să se facă "în perioada imediat următoare".

Dosarul Revoluției a fost închis și deschis adesea în ultimii 24 de ani. După ce cauza a ajuns din nou la Parchetul de pe lângă ÎCCJ - Secția Parchetelor Militare, la sediul instituției au fost chemate anul trecut persoane precum Adrian Sârbu, operator în timpul evenimentelor din '89, poetul Mircea Dinescu sau generalul Victor Atanasie Stănculescu. De asemenea, la finele lui 2013 a fost audiat și fostul prim-vicepreședintele al Consiliului Frontului Salvării Naționale, Dumitru Mazilu, cel care a redactat proclamația FSN citită în ziua de 22 decembrie la Televiziunea Română de Ion Iliescu.

În mai 2013, la învestirea în funcție a procurorului general al României, Tiberiu Nițu, președintele Traian Băsescu i-a dat acestuia termen până la sfârșitul anului, sub formă de "solicitare specială, să afle "cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata în faţa poporului, dar mai ales armata cu muniţie de război".

Șeful Parchetului Militar, "groparul" Dosarului Revoluției

Șeful Secției Parchetelor Militare este Ion Vasilache, numit și "groparul" dosarului Revoluției din '89, în urma condamnărilor suferite de România la CEDO din cauza tergiversării cercetărilor.

Ion Vasilache a provocat indignare când, întrebat de președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Marieș, "cine a tras în noi în decembrie '89?" a dat un răspuns stupefiant: "Extratereștrii".

Vasilache a mai deținut funcția de șef al Parchetelor militare în perioada 2008-2011, când dosarul Revoluției a fost tras pe linie moartă. Președintele Traian Băsescu l-a readus în această funcție în 2013, promovându-l până la gradul de general cu două stele.

Totodată, Ion Vasilache este cel care a dispus neînceperea urmăririi penale în în dosarelor înaintate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) Parchetului Militar înainte de 2010. Anterior ca dosarul torționarului Alexandru Vișinescu, fostul comandant al închisorii din Rîmnicu Sărat cercetat pentru genocid, să ajungă la Parchetul General - Secția Civilă, Vasilescu aprecia public că faptele lui Vișinescu s-au prescris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel