Doi astronomi spun că au găsit cea mai mare cometă observată vreodată

Doi astronomii spun că au găsit cea mai mare cometă observată vreodată  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Doi astronomii spun că au găsit cea mai mare cometă observată vreodată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Doi astronomi cred că au descoperit cea mai mare cometă observată vreodată. Aceasta are aproape 200 de kilometri diametru.

Doi astronomi cred că au descoperit cea mai mare cometă observată vreodată de oameni, o cometă a cărui nucleu înghețat are între 100 și 200 km lungime, fiind de câteva ori mai mare decât celebra cometă Hale-Bopp care a fost studiată acum 25 de ani, scrie New York Times, citează hotnews.ro. Dintre toate corpurile cerești, cometele sunt cele mai spectaculoase și majoritatea sunt originare din norul lui Oort, o regiune extrem de îndepărtată.

Cometa colosală a fost numită C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), după descoperitorii săi: Pedro Bernardinelli și Gary Bernstein.

În prezent acestă cometă este în interiorul orbitei lui Neptun și se îndreaptă către interiorul sistemului solar, estimarea fiind că în 2031 va fi destul de aproape de Saturn și se va găsi la 1,6 miliarde de km de Soare și va putea fi văzută cu telescoape mai simple. Cometa uriașă se găsește la peste 3 miliarde km de Soare.

Va putea fi observată în următorii 20 de ani

Pentru că au aflat de ea și pentru că știu acum unde să se uite, astronomii o vor putea observa în detaliu în următorii 20 de ani.

”Cometele sunt precum pisicile. Nu știi niciodată ce vor face”, spune Meg Schwamb, astronom la Queen’s University Belfast.

Cometele sunt corpuri cerești alcătuite din rocă, praf și gheață gazoasă, aflate pe o orbită alungită în jurul Soarelui. În apropierea Soarelui, căldura acestuia împrăștie gazele și praful pentru a forma o ”coadă” prelungă în jurul nucleului cometei. Căldura solară vaporizează gheața, care formează un halou de gaze și praf care formează o ”coamă” în jurul nucleului cometei.

Apropiindu-se de Marte, cometele încep să formeze cozi lungi și spectaculoase, uneori de milioane de km. Având în față vântul solar, cozile cometelor sunt îndreptate întotdeauna în direcție opusă Soarelui, precizează Publika.

Urme de VIAȚĂ pe suprafața unei comete. Este pentru prima dată când s-a găsit acest element

Un element esențial pentru a susține viața a fost găsit pe cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko. Un nou studiu care utilizează date din misiunea Rosetta a ESA arată că respectiva cometă ar conține elementul critic pentru viață, fosforul. Cercetătorii de la Universitatea Turku din Finlanda au condus această cercetare. Autorul principal al studiului este Esko Gardner, astrofizician și inginer software.

Elementele necesare pentru a susține viața sunt cunoscute sub numele de CHNOPS, și se referă la carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor și sulf. Combinațiile acestor șase elemente chimice alcătuiesc marea majoritate a moleculelor biologice de pe Pământ. Împreună, ele reprezintă aproape 98% din materia vie a Pământului (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel