Descoperire Ierusalim: Monede vechi de 2000 de ani

Mai multe monede de bronz, ultimele rămăşiţe din timpul revoltei de patru ani a evreilor împotriva Imperiului Roman, au fost descoperite în apropierea Muntelui Templului din Ierusalim, au anunţat luni surse din cadrul Universităţii Ebraice, citate de Xinhua. 

Monedele de bronz au fost descoperite de dr. Eilat Mazar, specialistă în arheologie din cadrul Universităţii Ebraice, în timpul unor noi săpături realizate în peştera Ophel aflată sub zidul sudic al Muntelui Templului. 

Aceste monede de bronz cu o mărime de 1,5 centimetri au fost lăsate în urmă de locuitorii evrei care s-au ascuns într-o peşteră mare timp de patru ani, începând de la asediul roman al Ierusalimului până la distrugerea Ierusalimului, a notat Mazar. 

Câteva dintre monede provin din prima perioadă a revoltei, însă marea majoritate datează din ultimul an al acesteia 69-70 d.Hr. 

În mod semnificativ, în timpul ultimului an al revoltei, textul în ebraică înscris pe monede, Pentru libertatea Sionului, a fost înlocuit cu Pentru răscumpărarea Sionului, o modificare ce reflectă modul în care s-au schimbat speranţele rebelilor în timpul acestei perioade de oroare şi foamete, a mai spus Mazar. 

Alte simboluri 

Pe lângă inscripţiile în ebraică, monedele conţin şi simboluri evreieşti, precum patru plante biblice simbolice, palmierul, mirtul, lămâiul şi salcia, dar şi cu o imagine cu un pocal ce era utilizat în timpul slujbelor din templu. 

În peşteră au mai fost găsite mai multe fragmente de vase de ceramică. 

Mazar şi-a exprimat surprinderea că această peşteră nu a fost descoperită de generaţiile ulterioare de locuitori din Ierusalim. Acesta este motivul pentru care peştera este ca o capsulă a timpului în care este cuprins un fragment din viaţa din Ierusalimul asediat. 

Monedele se află într-o stare foarte bună, probabil deoarece acestea au fost utilizate o perioadă foarte scurtă de timp, a notat Mazar. 

Un număr similar de monede din Anul Patru au fost descoperite în apropierea Arcului lui Robinson, din apropierea Zidului Vestic de profesorul Benjamin Mazar, bunicul lui Eilat Mazar, potrivit sursei citate, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel