Dependența de gazul rusesc. Cât de dependentă este Europa de Rusia și mai ales de energia ei? România stă alături de Olanda, la coada listei

După invadarea Ucrainei de către forțele ruse, Europa riscă să alunece într-o criză energetică declanșată de dependența în mare parte a continentului de gazul rusesc, care ajunge prin conducte.

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru țările Uniunii Europene. Deși UE a încercat să-și reducă dependența de gazele rusești, Rusia continuă să furnizeze circa 40% din consumul total de gaze al UE.

Datele de la Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energetică  (ACER) ne arată care sunt țările cele mai expuse riscului în cazul unui embargou aplicat gazului rusesc.

Dintre marile economii ale Europei, Germania importă aproximativ jumătate din gazul său din Rusia, în timp ce Franța se aprovizionează cu doar un sfert de gaz rusesc din totalul necesar, restul fiind importat in mare parte din Norvegia, potrivit ultimelor date furnizate de către ACER. Italia ar fi, de asemenea, printre cele mai afectate țări, cu o dependență de 46% de gazul rusesc.

Marea Britanie se află într-o poziție diferită, jumătate din necesarul de gaze fiind din surse interne și importând mai ales din Norvegia și, de asemenea, din Qatar. Nici Spania nu se află pe lista clienților importanți ai Rusiei, cei mai mari parteneri comerciali ai țării fiind Algeria și SUA.

Unele țări europene mai mici se bazează exclusiv pe gazul rusesc, și anume Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Moldova.

Dependența de gazul rusesc a fost, de asemenea, în proporție de peste 90% din furnizarea de gaze în Finlanda și Letonia și la 89% în Serbia, conform ultimelor date disponibile.

Conform ACER, cea mai scăzută dependență de gazul rusesc o au România și Olanda, iar Georgia, Irlanda și Ucraina figurează cu aproape dependență zero cu mențiunea că acestea din urmă achiziționează gaze naturale de la UE încă din 2015, după conflictele anterioare din Crimeea cu Rusia. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunțase, în februarie, că, pentru moment, Europa poate să se lipsească de gazul rusesc și că rezervele sunt suficiente în UE, cel puțin până la sfârșitul acestei ierni. În momentul de față, peste 60% din gazul folosit în țările UE continuă să provină din importuri din diferite țări. În medie, circa 38% din totalul gazului european provine din Rusia, un sfert din Norvegia, iar restul din alte surse, precum Algeria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel