Avocatul familiei baschetbalistului Chauncey Hardy, care şi-a pierdut viaţa în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în România, a intentat, miercuri, proces în Statele Unite împotriva celor considerați responsabili de moartea sportivului, respectiv Ionuţ Tănăsoaia, Federaţia Română de Baschet, un spital din România şi doi medici, cerând daune de peste 210 milioane de dolari.
Potrivit New Haven Register, avocatul Rick Altschuler a declarat pentru presa americană că a intentat un proces, miercuri, la un tribunal din New Haven, în cazul baschetbalistului Chauncey Hardy, care a murit în România în urmă cu un an. Avocatul a precizat că a solicitat daune de peste 210 milioane de dolari de la părţile date în judecată, respectiv bărbatul care i-a dat lui Hardy loviturile în urma cărora baschetbalistul a murit, Federaţia Română de Baschet, un spital din România şi doi medici.
"Când trupul lui Chauncey Hardy a fost adus din România, i-am promis mamei sportivului că voi obţine dreptate aici, în SUA", a declarat Altschuler, scrie New Haven Register, potrivit Mediafax.
Printre motivele invocate în plângerea depusă la tribunalul american de către avocatul Rick Altschuler se numără avertismentul câtorva avocaţi români că nu se va face dreptate în România pentru un baschetbalist american de culoare, un articol din ziarul The New York Times, în care se afirmă că legea nu mai este respectată în România (argumentul fiind suspendarea „în curs” a președintelui Traian Băsescu), forțarea ministrului Sănătății, Raed Arafat, de a demisiona după ce a criticat sistemul de sănătate în general, modul impropriu în care spitalul din Giurgiu, personalul medical s-au ocupat de Chauncey Hardy sau felul în care s-a desfășurat procesul lui Ionuț Adrian Tănăsoaia, scrie jurnalul.ro.
La 11 septembrie, instanţa supremă din România a decis definitiv ca dosarul lui Ionuţ Tănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, să fie rejudecat de Tribunalul Giurgiu, decizia de condamnare la cinci ani de închisoare fiind astfel desfiinţată. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis atât recursul formulat de Ionuţ Tănăsoaia împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de condamnare la cinci ani de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte, cât şi contestaţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, care au cerut o pedeapsă mai mare.
Astfel, instanţa supremă a desfiinţat atât decizia Curţii de Apel Bucureşti din 17 aprilie, cât şi hotărârea din 22 februarie a Tribunalului Giurgiu de condamnare la cinci ani de închisoare a lui Ionuţ AdrianTănăsoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit după ce a fost lovit cu pumnul în faţă, în urma unei altercaţii într-un club din Giurgiu, în octombrie 2011.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, în 17 aprilie, pe Ionuţ Tănăsoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte şi la un an şi opt luni pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, agresorul lui Chauncey Hardy având de executat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.
În 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Ionuţ Adrian Tănăsoaia, pedeapsa minimă întrucât şi-a recunoscut fapta.
Ionuţ Adrian Tănăsoaia, zis "Gipsy-Gypsanu", a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce Chauncey Hardy şi-a pierdut viaţa în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu. El a fost lovit cu pumnul în bărbie de Ionuţ Adrian Tănăsoaia, enervat că sportivul ar fi vrut să danseze cu nişte tinere din grupul românului, şi s-a izbit cu capul de pardoseala sălii de dans.
Rana produsă în cădere a fost gravă, ducând la decesul baschetbalistului, medicii legişti stabilind că moartea lui Hardy a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeală, contuzie şi dilacerare cerebrală, fractură de boltă craniană iradiată la baza craniului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News