Peste 300 de seisme s-au înregistrat în zona Castellon (zona cu o comunitate mare de români) din Spania în ultimul timp. Sunt, ca și în cazul Galațiului, cutremure de mici intensități. Nici spaniolii nu își explică originea acestora.
Dintre cei 180.000 de locuitori din Castellon, peste 40.000 sunt români.
În Spania, se leagă numeroasele cutremure cu începerea Proiectului Castor, ce constă în construirea pe coasta mediteraneană din Castellon a unui depozit subteran de gaze naturale care să garanteze furnizarea unei treimi din consumul naţional cu această sursă de energie pe o perioadă de 50 de zile, potrivit Agerpres.
"Înmagazinarea gazelor ar putea sta la originea acestor seisme, dar nu există încă o certificare ştiinţifică în acest sens. Experţii sunt cei care vor trebui să determine acest lucru", a declarat ministrul spaniol al industriei, José Manuel Soria, informează joi agenţia EFE.
Săptămâna trecută, după ce s-a înregistrat un seism cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter, Ministerul Industriei a ordonat încetarea activităţilor la Proiectul Castor până la aflarea mai multor date pe această temă.
Cum se înmagazinează gazele
Potrivit unor geologi, mişcările seismice de pe coasta Castellon sunt un fenomen denumit seismicitate, indus de proiectul de înmagazinare a gazelor, în contextul creşterii preocupării în regiune şi al denunţurilor unor grupuri ecologiste. Seismul cel mai relevant a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter.Înmagazinarea se realizează prin injectarea gazului în rocile calcaroase, care funcţionează ca un burete absorbind fluidul prin pori. Rocile acumulează energie în mod natural prin procesul de dinamică al Pământului, care se eliberează apoi prin unde seismice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu