Cutremurele din Galaţi ar fi provocate de reactivarea unei falii

galati cutremure
galati cutremure

Cele circa 200 de cutremure care s-au înregistrat în zona Galațiului se pare că și-au găsit o explicație pe moment. Expertul seismolog Adrian Grigore de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că seria de seisme din judeţul Galaţi este provocată de reactivarea unei falii tectonice din zonă. Sâmbătă, după producerea cutremurului din Vrancea, la Izvoarele au avut loc încă patru seisme.

"În afară de Vrancea, unde sunt cutremure de adâncime, pe teritoriul României sunt şi cutremure se suprafaţă, în zone precum Făgăraş, Banat - în urmă cu mai mulţi ani, acolo s-au simţit cutremure timp de vreo 10 zile, aşa că ele de la Galaţi nu sunt un fenomen ieşit din comun pentru noi, în Carei, Galaţi, Tulcea, în sudul Dobrogei", a explicat seismologul Adrian Grigore.

"În zona Izvoarele-Galaţi s-a reactivat o falie care este situată în apropiere de Izvoarele, care a mai dat cutremure de-a lungul timpul, dar acum este o activare ieşită din comun", spune expertul.

Seismele din Galați ar putea să mai dureze

Acesta a precizat că la Izvoarele există o propagare şi un efect de amplificare la nivel local. "Din cauza asta se simt foarte bine, datorită geologiei. Acest efect de amplificare face ca seismul să fie resimţit mai puternic acolo decât la Slobozia. Din păcate, nu putem opri acest fenomen. Este o activare a faliei seismice şi s-ar putea ca evenimentele seismice să mai dureze. E vorba de zile. În mod normal, după activitatea intensă din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă ar trebuie să ne aflăm undeva în zona descrescătoare a activităţii seismice", a mai spus Adrian Grigore.

"Cauzele, în acest moment, sunt naturale. Există un stres puternic în scoarţă care apare deoarece, acolo jos, plăcile tectonice se împing unele pe altele şi creează o presiune mare", a explicat expertul de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Acesta a precizat că în cercetarea făcută de institut se iau în calcul toate fenomenele produse în Galaţi, inclusiv inundaţiile puternice. "În ceea ce priveşte efectul apei asupra activităţii seismice trebuie să ştiţi că în acumulările de apă, atunci când ele se retrag, apare o seismicitate indusă. Poate să influenţeze seismicitatea şi faptul că aţi avut o inundaţie aici, este o ipoteză pe care o investigăm. Este vorba de o greutate care apare în plus", a spus Grigore.

"Faptul că aici se simt mai violent cutremurele pleacă de la faptul că în focar se degajă două tipuri de unde: undele seismice de tip B, care circulă cu o viteză de 7-8km pe secundă şi undele seismice de tip S, de forfetare, cele care se simt cel mai tare şi care au 70% din energia cutremurului, care vin mai în urmă pentru că se propagă cu 5-6km pe secundă. Aici, fiind aproape de suprafaţă evenimentul seismic, aceste două unde vin aproape simultan, pe o distanţă foarte mică între el. Aşa se explică izbitura pe verticală, cu zgomot, urmată de mişcarea laterală", a mai explicat expertul.

 Expertul seismolog a mai spus că ultimul cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, ar putea avea o influenţă în ceea ce priveşte descărcarea din energia acumulată în zona Izvoarele, lucru care "ar ajuta la liniştirea activităţii seismice", scrie Mediafax.

Potrivit expertului, este puţin probabil ca în perioada următoare să mai apară cutremure de peste 4 grade. "Ce a fost greu a trecut", a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel