Cum înmatriculezi mașina fără să plătești timbrul de mediu

Noua legislaţie privind timbrul de mediu a fost deja ocolită. Fără procese şi adrese către Direcţiile de Finanţe Judeţene, ci doar cu un simplu drum până la cel mai apropiat notar public.

La începutul lunii februarie Guvernul României a emis Ordonanţa de Guvern 9/20013, privind înmatricularea autoturismelor noi sau second hand pe teritoriul României. Taxa pe timbru de mediu este mai mare cu zece la sută faţă de vechea taxă de poluare.

În ultimele patru săptămâni, la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj s-au prezentat mai mulţi proprietari de autoturisme care au solicitat înmatricularea autoturismelor, pe baza unor documente notariale din care rezultă că dreptul de proprietate al autorutismului provine dintr-un partaj voluntar.

Astfel OUG 9/2013, la articolul 8 , litera f, prevede că ”timbrul de mediu nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj”. Pe baza acestei prevederi românii se prezintă în faţa unui notar public şi solicită efectuarea unui partaj voluntar.

Cum funcționează metoda

Maşina este cumpărată, să zicem din Germania, şi apoi vândută pe baza unui act de mână la doi cumpărători din România. Cei doi încep demersurile pentru înmatricularea maşinii şi, după ce ajung la RAR, unde obţin certificatul de autenticitate, se prezintă la notarul public unde solicită partajul voluntar, adică proprietatea trece asupra unuia dintre cei doi foşti proprietari, cu obligaţia ca cel care pierde proprietatea să primească o compensaţie, adică o sultă, proporţională cu contribuţia avută la cumpărarea autoturismului. De multe ori, aceste sulte nu se plătesc deoarece cei care se prezintă în faţa notarului sunt înţeleşi, explică notarii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel