EndoFoodArt vă propune o rețetă delicioasă de cozonac pentru Crăciun.
Este un cozonac fără gluten pe care îl putem umple cu nucă, migdale, cremă de ciocolată, neagră sau gem de fructe fără zahăr. Timpul de preparare este o oră și 20 de minute. Se face rapid și este foarte gustos.
„Ingrediente cozonac fără gluten cu umplutură delicioasă:
150ml lapte de cocos/ lapte de orez
30g zahăr de cocos (opțional)
un pliculeț de drojdie uscată
50ml unt clarificat/ unt fără lactoză topit
3 gălbenușuri
310g făină fără gluten
2 linguri cacao
50g miez de nucă măcinat
Amestecăm laptele cu drojdia și cu o lingură de zahăr după care lăsăm totul să se odihnească pentru 5 minute. Adăugăm peste drojdie gălbenușurile, untul și restul de zahăr și le amestecăm până când zahărul a început să se topească. Adăugăm făină în ploaie și frământăm aluatul până când acesta rămâne ușor lipicios.
Împărțim aluatul în două părți egale, iar peste una din părți adăugăm cele 2 linguri de cacao pe care le încorporăm în aluat. Punem cele două bucăți de aluat în boluri și le acoperim cu un prosop de bucătărie pentru a le lasă la dospit timp de aproximativ 2 ore (până când acestea își dublează volumul).
Rulăm ambele bucăți de aluat cu ajutorul unui făcăleț și adăugăm pe foaia formată miezul de nucă după care rulăm aluatul. Împletim cele două bucăți de aluat și le punem într-o tavă de cozonaci tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm aluatul la crescut pentru încă 40-60 de minute. Preîncălzim cuptorul la 170 grade. Pentru un aspect strălucitor putem unge cozonacii cu un gălbenuș pe care îl batem spumă. Punem cozonacul la cuptor, timp de o oră, după care îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l consuma”, se arată în cartea „Ce gătim de sărbători?”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu