Cozmin Guşă: La Chișinău avem un Parlament dezastruos

Analistul politic Cozmin Guşă a făcut o analiză despre situaţia de criză în care se află Republica Moldova. Totodată, Guşă a făcut şi o trimitere la relaţia dintre România, dar şi celelalte state cheie în raport cu Moldova.

"Gândindu-ne la ce înseamnă Moldova, trebuie să recunoaştem că avem o graniţă total penetrată cu Republica Moldova, iar Moldova având la rândul ei o graniţă fluidă cu lumea post-sovietică şi cu ceea ce se întâmplă în Rusia, la Moscova, şi dacă punem axa Siria-Rusia, cu potenţial exploziv pentru România, cei din studio, alături de mine şi de alţii vom explica cum România a devenit foarte fierbinte", a declarat Cozmin Gușă la emisiunea "Jocuri de putere" de la Realiatatea TV.

"Am 3 lucruri de subliniat şi o fac pe scurt. Avem un plan formal, un plan informal şi un incident la graniţa NATO-UE care înseamnă lupta pentru frontiera pentru euroatlantism şi euroasiatism.

Planul formal. În mod normal la Chişinău avem un Parlament validat, un Guvern validat care nu a depus jurământul, un preşedinte care pare bine stabilit în scaun cu nişie bâlbe de exprimare publică, un lider politic al noului Guvern care este lidel al Partidului Democrat, al d-nului Lupu, dar care este de fapt al lui Plahotniuc şi o inactivitate instalată atât a UE, cât şi NATO.

Planul informal, a ce ştim, dar, noi geopoliticienii, nu prea spunem. Avem un Parlament dezastruos la Chişninău nesusţinut, cu nişte partide care formează majoritatea, dar care mâine nu fac 10 la sută din opţiunile cetăţenilor. Avem un preşedinte care pare santajat cu acţiunile sale, d-nul Timofti care s-a supărat că i-am zis moşulică. Avem un Guvern care pare de casă al lui Plahotniuc. O economie prăbuşită, după cum a descris într-un editorial Dan Dungaciu, cu salarii neplătite şi cu acorduri internaţionale care se vor prăbuşi la rândul lor şi pe care anumiţi oameni de la Chişinău speră să fie rezolvate prin efort românesc; un europenism decedat, în moarte clinică şi un rusofilism care acţionează pe cel puţin 3 planuri politice.

[citeste si]

Igor Dodon este un adulator a lui Putin şi s-a pozat în campania electorală, dându-i un avânt electoral lui Dodon, un fost pui al lui Igor Voronin. Avem apoi rusofilism de tip KGB a lui Renato Usatîi care a prins bine la moldoveni şi acel rusofilism de tip nostalgic al lui Voronin. Toate aceste 3 curente ocupă piaţa politică din Moldova într-o proporţie ultra majoritară pe care noi nu suntem în stare să o cuantificăm astăzi, nici ce să facem atât cât avem conflict la graniţă. Statul moldovenesc poate să fie bine descris în imaginile difuzate cu poliţişti care primeau castane din partea unor protestatari care nicidecum nu păreau atât de războinici.

Al treilea punct este cel legat de geopolitică

Conflictul instalat în R. Moldova scoate în evidenţă necesitatea retrasării între EuroAtlantism şi EuroAsiatism. Din nefericire pentru noi, o situaţie care nu este favorabilă EuroAtlantismului, deocamadată este favorabilă doar moldovenismului, adică acelui principiu de a suge la două ţâţe, atât la Moscova, cât şi la Bucureşti, dar asta l-a făcut pe Plahotniuc să avanseze pentru că el este acel moldovean tipic care doreşte aşa ceva.

Conflictul este exploadant, foarte grav. Iar turneul lui Cioloş, care este la început, cred că ar trebui să se concentreze mai mult la discuţia despre frontiera Prutului pe care o apărăm din ce în ce mai greu şi dacă se instalează o stare de megainstabilitate în următoarele două săptămâni, nu mai putem să o apărăm pentru că este total penetrată şi atunci se va pune problema Schengen şi a tuturor acestor calcule economice politicianisme de inspiraţie olandeză care ne-au blocat această integrare în Schengen şi această ranforsare a frontirei pe Prut şi sigur fostul prim-ministru, coruptul Vlad Filat, nu este străin pentru că ţigările Plugaru se fumează peste tot în Europa, probabil şi că dânsul fumează ţigări Plugaru şi că a dorit prin reţeaua de moldoveni de câteva sute de mii prin Europa să poată rotunji veniturile unor foarte corupţi politicieni care s-au dat drept EuroAtlantişti, drept iubitori de România şi de fapt nu au fost decât iubitori de avere personală.

Băsescu și Ponta ar trebui întrebați despre situația din Moldova

Responsabili putem găsi, să-i vedem pe foarte vocalii Băsescu şi Ponta. Nimeni nu îi întreabă din partea României.

Domnule Băsescu pe ce s-a bazat favorabilizarea pe care aţi făcut-o lui Vlad Filat, cine v-a spus că dânsul nu este un potenţial pericol pentru România în condiţiile în care este atât de susţinut şi ştim că este atât de corupt?!

Domnule Ponta, aţi fost prim-ministru; cum aţi dezvoltat această relaţie cu Partidul Democrat din Moldova ştiind că acolo se întâmplă lucruri nelalocul lor şi că este echivocă relaţia de iubire cu România. Cine v-a pus să vă pozaţi cu Vlad Plahotniuc dacă nu aţi fost sigur că a fost pro-român? În calitatea de prim-ministru aţi avut interese financiare sau nu?

Doamna Merkel, Germania şi-a asumat relaţia cu Vlad Filat în calitate de prim-ministru, ce a făcut pentru integrarea europeană a R. Moldova, s-a corelat cu acest domn sau dimpotrivă a construit nişte punţi prin Comisarul pentru Integrare Europeană, care a făcut nenumărate vizite la Chişinău şi care nu a pus problema că se ajunge în această stare de stat eşuat-nostalgic după Uniunea Sovietică, un stat post sovietic care va evolua după cum ne arată astăzi ne va duce într-un scenariu de speriat pentru noi, pentru că este exact graniţa noastră", a declarat analistul Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel