Coplata în sănătate, din aprilie. Ce servicii vor fi exceptate

Guvernul a decis, miercuri, ca pacienții să plătească, începând din luna aprilie, o sumă modică, cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare. 

Taxa de spitalizare va fi plătită o singură dată, la momentul externării, exceptate fiind serviciile de spitalizare în regim de urgență. Banii colectați vor intra în fondurile unității spitalicești, însă medicii consideră că măsura nu va putea rezolva problemele reale din sistemul sănătății.

"Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective", se arată în proiectului de act normativ care reglementează sistemul de coplată, informează Mediafax.

Hotărârea de Guvern privind coplata a fost aprobată în ședința de miercuri a Executivului, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Indiferent de perioada spitalizării, pacienții vor plăti între 5 și 10 lei la externare, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacienţii înscrişi pe liste şi 50% pentru servicii, deși în forma inițială a proiectului era prevăzut 70% per capita şi 30% per serviciu.

Nicolăescu a precizat că în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute şi categoriile de pacienţi exceptaţi de la coplată.

Ce spun medicii

Medicul Nicolae Bacalbaşa susține că măsura confirmă doar lipsa banilor pentru sănătate, fiind convins că, ulterior, această taxă se va mări.  "Coplata reprezintă un procent simbolic, care arată că banii pentru sănătate sunt insuficienţi. Acesta lucru arată că, de fapt, susţinerea din impozitele pe care le plătim deja nu rezolva problema. În timp, această participare a individului la sănătate va creşte.", a declarat medicul Nicolae Bacalbaşa la România TV.

Nici medicul Tudor Ciuhodaru nu este încântat de decizia Guvernului: "Este o nouă taxă care nu rezolvă problemele din sistemul sanitar şi care, din contră, doar încurcă pacienţii. Sunt convins că această coplată, într-o ţară în care populaţia este bolnavă, va creşte ca Făt-Frumos. Sumele prevăzute a fi colectate sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor din sistem şi sunt împovărătoare pentru pacineţi".

Excepțiile coplății în sănătate

Taxa de spitalizare se va încasa în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă.

Sunt scutite de la coplată serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel