Contre între CT Popescu şi ambasadorul Ungariei pe tema steagului secuiesc

popescu
popescu

Problema arborării steagului secuiesc pe instituțiile maghiare a declanșat un adevărat scandal diplomatic. Referitor la acest subiect, într-o intervenţie telefonică la România TV, Cristian Tudor Popescu i-a adresat câteva întrebări ambasadorului maghiar la Bucureşti, Oszkar Fuzes. Răspunsurile nu l-au mulţumit pe jurnalist.

Înainte de a-i adresa o întrebare, jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a spus ambasadorului Ungariei la Bucureşti: "Mă bucur că vorbiţi româneşte!".

 Jurnalistul l-a întrebat cum se potriveşte tratatul bilateral dintre România şi Ungaria cu dorinţa Ungariei de autonomie a Ţinutului secuiesc în România. Ambasadorul a declarat că nu există nici o legătură între cele două. Răspunsul nu l-a mulţumit însă pe CTP.

 "Vorbiţi ca un poet, nu ca un politician. Eu atât am avut de spus în această chestiune, dacă vreţi putem vorbi despre literatura maghiară", a spus Cristian Tudor Popescu.

 "Când domnul ambasador spune că nu s-a consultat cu premierul ungar, cu ministrul de externe despre ceea ce se întâmplă, cred că sunt două posibilităţi: domnia sa consideră acest incident absolut minor şi nu vrea să deranjeze premierul Ungariei, ori are altă vocaţie faţă de cea de ambasador", a mai spus jurnalistul.

 Scandalul a început după ce steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Nemeth Zsolt a spus că maghiarii din România sunt agresaţi simbolic şi le-a cerut primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului secuiesc, în semn de solidaritate cu maghiarii din Transilvania.

 Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc.

 Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

 "Este vorba de o minoritate naţională foarte importantă, care are drepturi să îşi păstreze identitatea. Dacă secuii simt nevoia să folosească steagurile sau simbolurile nationale, nu înţeleg de ce acest lucru ar fi împotriva intereselor României", a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel