Pentru a-i da Germaniei sau celorlaltor țări care ne critică certitudinea că lucrurile merg în România așa cum cere UE, ar putea fi aduși consilieri străini. Nemți, de exemplu. Un proiect asemenea celui de la finele celui de-al Doilea Război Mondial, când Moscova și-a trimis oamenii în mai multe țări, inclusiv în România, pentru a o ”aranja” după standardele URSS. Consilierii ar putea activa ca vameși, procurori sau funcționari în administrațiile publice. Riscul unui astfel de sistem, spun specialiștii, e acela că celebra corectitudine nemțească ar putea fi înlocuită de tentația spăgii românești.
Politologul Andrei Țăranu, doctor în științe politice, găsește ideea consilierilor nemți atractivă. Totodată, el face referire la un mod de consiliere puțin diferit, apărut în contextul alocării de fonduri europene din Bulgaria și Polonia.
”Dacă ar veni vameși, de exemplu, nu aș avea nimic împotrivă. Dimensiunea e aceeași în cazul vameșilor din Europa. Ar putea să mai limpezească apele. Putem să ne gândim la experiențele Bulgariei și Poloniei, care au avut consilieri europeni ce i-au ajutat în atragerea fondurilor UE. S-a încercat formula asta în 2006 sau 2007 când li s-au dat polonezilor specialiști în vederea facilitării absorbției de fonduri. România putea beneficia și ea de un astfel de ajutor atunci, dar nu s-a înghesuit nimeni”, explică dl. Țăranu.
Consiliere de ”primă mână”
Președintele Pro Democrația, Cristian Pîrvulescu, spune că una dintre principalele probleme ale unui astfel de scenariu ar fi calitatea consilierilor trimiși. Plus că, nimic nu oferă garanția că aceștia vor fi incoruptibili.
”Consultanța internațională nu poate schimba situația din mai multe considerente. În primul rând, calitatea persoanelor. Dacă vorbim de persoane cu prestigiu, da, dar noi vorbim despre expați. Care nu vor înțelege și vor căuta tot bani, contribuind la dezastru. E nevoie de cineva care să înțeleagă societatea și asta nu o vor face consilierii străini. Există un motiv principal: politizarea excesivă a vieții publice. Ce vă face să credeți că nu vor fi atrași de banii românilor la fel de repede?”, crede dl. Pîrvulescu.
Experimentul taximetriștilor congolezi
”Acum mai mulți ani a existat un transfer de șoferi din Republica Congo în România. Erau câteva sute. Au venit pe un contract rezonabil, iar cu congolezii plăteam doar jumătate din prețuri. Nu au reușit să se adapteze. Colegii lor români din taximetrie au învățat să protesteze, iar conglolezii nici șase luni nu cred că au rezistat. Nu s-au putut adapta la ceea ce se numește cultura de organizație”, amintește Cristian Pîrvulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu