Concluzia lui Mazăre: Olanda este cu 50 de ani înaintea României

Ahmed Aboutaleb_Radu Mazare
Ahmed Aboutaleb_Radu Mazare

Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, este decis să mărească traficul și profitul portului Constanța, după ce acesta va trece la autoritățile locale. Întrucât o delegație constituită din mai multe oficialităţi din Rotterdam se află în aceste zile în municipiul Constanţa, Radu Mazăre a profitat de ocazie, pentru a discuta cu primarul orașului olandez despre o eventuală colaborare între cele două porturi, în viitor. 

"I-am spus domnului primar că după ce reuşim să facem acest transfer de acţiuni vreau o colaborare strânsă cu portul Rotterdam pentru că va fi în beneficiul amândurora. I-am explicat că deţinerea acţiunilor de către noi ca autoritate locală este un element în plus de siguranţă şi stabilitate pentru că, dacă stau să mă gândesc, eu sunt primar de 13 ani şi de atunci s-au schimbat 15-20 de miniştri la Transporturi. Dacă ţineţi cont de cifrele şi profitul pe care îl obţine portul Rotterdam, suntem cu mult în urma lor. Dacă colaborarea cu dumnealor ne va mări traficul şi profitul portului, această colaborare este mai mult decât binevenită", a declarat Radu Mazăre, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul celui mai mare port european, potrivit Mediafax.

Discuțiile purtate și informațiile primite în cadrul întâlnirii cu oaspeții oficiali i-au fost de folos primarului Constanței, care a recunoscut că a ajuns la concluzia că Olanda este cu 50 de ani înaintea României din punct de vedere al organizării.

"Am avut o întâlnire aseară (n.r. - luni seară) la o cină, recunosc că i-am pus o mie de întrebări pentru că sistemul administrativ pe care îl au şi modul în care este interconectat portul Rotterdam de oraşul Rotterdam este total diferit faţă de ce este în România. Dar vreau să vă spun că Rotterdam este un proiect strălucit de integrare a portului în oraşul Rotterdam şi discutam despre ce înseamnă o regiune în care portul este separat de oraş şi ce înseamnă o regiune în care portul este integrat de oraş", a explicat Radu Mazăre.

Olandezii, interesați de o colaborare cu portul Constanța

De altfel, primarului oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, a recunoscut că este interesat de o colaborare cu portul Constanţa, precizând însă că nu dorește să intervină în decizia pe care Guvernul Ponta ar putea să o ia legat de cine ar trebui să preia portul.

"Suntem interesaţi de colaborare. Nu sunt eu în măsură să spun unde trebuie să fie portul Constanţa. Știu că sunt dezbateri între autorităţile locale şi guvern pe această temă, dar nu voi interveni. Mâine (n.r. - miercuri) voi avea întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi voi afla şi părerea lor pe această temă", a spus Ahmed Aboutaleb.

Interesat ca portul Rotterdam să fie conectat cu cât mai multe oraşe din lume, oficialul olandez a recunoscut că și vizita din România este motivată, deoarece "Concurenţa este bună, dar colaborarea este şi mai bună.

Ahmed Aboutaleb a explicat cum aproximativ 50-60 de milioane de euro din profitul portului Rotterdam ajung la oraș, iar consiliul orăşenesc decide ce proiecte vor dispune de banii respectivi, în condițiile în care Primăria deține 70% din port, restul find ale Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel