Vladimir Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, a declarat pentru CNN ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, ca răspuns la lipsa unui anunț major de escaladare în discursul de luni al președintelui rus, cu ocazia „Zilei Victoriei”.
Cu toate acestea, liderul rus nu a dat nicio indicație că intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, a avertizat ea.
În prima reacție a unui oficial al administrației Biden la discursul lui Putin, Thomas-Greenfield a notat pentru CNN că Putin nu și-a folosit remarcile pentru a anunța o retragere din Ucraina -- care ar fi fost salutată de Statele Unite -- ceea ce semnalează că războiul lui Putin va continua.
„Nu a existat niciun motiv pentru ca (Putin) să declare victoria sau să declare începerea (de facto) unui război pe care îl duce deja de mai bine de două luni”, a spus Thomas-Greenfield.
„Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes”, a adăugat ea. „Nu a putut să meargă în Ucraina și să-i îi îngenuncheze în câteva zile și să-i determine pe cetățeni să se predea”.
În timpul unui discurs de comemorare a înfrângerii Germaniei naziste de către Rusia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Putin și-a reiterat acuzația fără temei că Occidentul nu i-a lăsat de ales decât să invadeze Ucraina. Spectacolele aeriene planificate de Ziua Victoriei în Rusia au fost anulate, ridicând semne de întrebare.
Într-un interviu separat de luni la CNN, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a spus că discursul lui Putin „nu a fost chiar atât de surprinzător” și „complet detașat de realitate”.
„Este trist că în această zi, de Ziua Victoriei, sărbătorește agresiunea și opresiunea în același timp”, a adăugat ea.
Thomas-Greenfield se numără printre oficialii administrației Biden care au avut cea mai mare interacțiune cu oficialii ruși în urma războiului, având în vedere locul lor în Consiliul de Securitate al ONU.
Ea a declarat pentru CNN că comportamentul diplomaților ruși cu care lucrează la New York s-a schimbat „în chip absolut” de când Rusia și-a început războiul în Ucraina și că par „incomozi” în „modul în care se poartă, îm comportamentul lor”.
Ea a spus că îl vede mai rar decât înainte de război pe omologul său rus la Consiliul de Securitate al ONU -- acum își trimite adesea adjunctul sau experții în locul său.
„Din prima zi (de război), 24 februarie, când stăteam într-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate și rușii erau președinte al Consiliului de Securitate, am văzut că comportamentul lor s-a schimbat semnificativ în consiliu”, a spus Thomas-Greenfield, adăugând că ea consideră că rușii de la întâlnire „au fost luați prin surprindere de atac”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu