Ciutacu: Eram prin incintă la privatizarea IPRS Băneasa de către Hayssam. Ăia sunt vii și lesne chestionabili

ciutacu dece
ciutacu dece

Victor Ciutacu, fost consilier al Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS), listează punctele cheie ale privatizării IPRS Băneasa, afacere dezbătută și în prezent, la opt ani de la realizare, dar care prezintă multe nelămuriri pentru unii.

”Citesc și ascult o sumedenie de tâmpenii despre privatizarea IPRS Băneasa. Dat fiind că eram prin incintă, scurt, din memorie, cu liniuță de la capăt:

- anunțul de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni a fost public - s-au depus două oferte, firma lui Omar și o companie olandeză (adusă de un industriaș român). Marea companie nu a stârnit interesul nici unui mare jucător internațional de pe piața semiconductorilor - olandezii au fost eliminați pentru lipsa nu știu căror documente din dosar. Au contestat în instanță și au pierdut - oferta lui Omar a fost acceptată - prețul infim de vânzare a afacerii (nu a terenurilor de sub ea) a fost acoperit de legea accelerării privatizării (așa numitele privatizări pe un euro), adoptată de Cabinetul Năstase după ce, în prealabil, a fost convenită cu Banca Mondială și FMI - respectarea obligațiilor postprivatizare (printre altele, un anume volum de investiții, păstrarea obiectului principal de activitate și a unui număr de angajați, toate pe 5 ani) putea fi verificată legal doar de Departamentul Postprivatizare al APAPS - Corpul de Control al Guvernului putea veni în, evident, control doar cu mandat de la premier și cu tematică de control aprobată de acesta. Prin urmare, numai Năstase l-ar fi putut trimite să verifice orice pe Ponta. Nu-mi amintesc să se fi întâmplat - șeful de la vremea privatizării al instituției, Mușetescu, e mort. Ăia de după el, care au închis contractul, precum și membrii comisiei de privatizare și cei care au confirmat în scris respectarea obligațiilor contractuale, sunt vii și lesne chestionabili

Restu-s povești...”, a scris Ciutacu pe pagina sa de Facebook.

Hayssam și privatizarea păguboasă

Omar Hayssam a fost audiat zilele acestea la DNA în dosarul privatizării IPRS Băneasa, singura societate de componente electronice rămasă în Estul Europei în perioada 2005. Sirianul este acuzat de fals în acte și înșelăciune. Hayssam a câștigat licitația la acea vreme prin firma Ogharit Trading, care era, de fapt, trecută pe numele a două femei. Una dintre ele era Zahra Tlass Farzat, mama lui Omar Hayssam.

APAPS, condus la acea vreme de pesedistul Ovidiu Mușetescu, a acceptat oferta, chiar dacă sirieni au participat la negocieri cu hârtii false, nerecunoscute de vreo autoritate.

Mușetescu a murit de cancer pulmonar acum aproximativ patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel