Un pilot, un copilot, o studentă și patru medici se aflau în avionul de mică dimensiue BN2, care a aterizat forțat în timp ce se deplasa dinspre București la Oradea pentru a preleva organele unei donatoare aflate în moarte cerebrală. Pilotul Adrian Iovan și studenta au murit, copilotul se află în stare gravă, în timp ce medicii Calu, Pivniceru și Ianceu sunt în stare medie spre gravă, au anunțat persoane implicate în misiunea de salvare din Apuseni. Dr. Zamfir se află în starea cea mai bună, prezentând răni superficiale, au precizat aceleași surse.
Unul dintre medici este Valentin Calu, specialist în chirurgie toracică, hepatică şi transplant şi purtător de cuvânt al Spitalului Elias. El este cel care a sunat-o, imediat după prăbuşire, pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, căreia i-a spus „Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir“, iar ulterior a făcut un foc, pentru a se încălzi. Dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias din Bucureşti, a relatat, pentru Mediafax, ce a vorbit la telefon cu colegul său Valentin Calu, aflat în avionul care plecase din Capitală, cu destinaţia Oradea. „M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: «Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir». Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său - papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi“, a povestit Dana Safta.
[caption id="attachment_413701" align="alignleft" width="640"] Dr. Valentin Calu[/caption]Radu Zamfir este doctor la Spitalul Fundeni şi conduce echipa care se ocupă de prelevarea ficatului de la pacienţii în moarte cerebrală. El a menținut contactul telefonic aproape permanent cu Victor Zota, coordonatorul Agenției Naționale de Transplant, fost șef al instituției.
[caption id="attachment_413702" align="alignleft" width="275"] Dr. Radu Zamfir[/caption]“Primul lucru pe care l-am vorbit cu dr. Radu Zamfir a fost să-l rog să sune la 112, pentru a fi identificat și pentru a fi găsit pe GPS și asta a făcut după ce a închis telefonul”, a relatat fostul șef al ANT (...) Am făcut tot ce este omește posibil să anunț toate sistemele de intervenție pe sistemul de urgență, comunicând ceea ce știam eu despre locul accidentului pe care mi-l comunica Radu Zamfir, care era într-o stare de șoc evidentă dar care a reușit să intre pe GPS și să afle localizarea pe care am și comunicat-o de altfel și pe care l-am rugat să sune pe telefonul lui care este smart și putea fi identificat clar în momentul respectiv", a mai spus dr. Zota.
Cătălin Pivniceru lucrează de 13 ani la spitalul Regina Maria. Este unul dintre chirurgii pe care spitalul contează, mai ales că în curând s-ar putea face şi aici transplant de ficat.
[caption id="attachment_413703" align="alignleft" width="600"] Dr. Cătălin Pivniceru[/caption]Sorin Ianceu este chirurg la Spitalul Municipal din Oradea, dar făcea stagiul de chirurgie hepatică la Bucureşti şi se întorcea la Oradea, pentru a ajuta la operaţia de prelevare de organe.
[caption id="attachment_413704" align="alignleft" width="639"] Dr. Sorin Ianceu[/caption]Potrivit romaniatv.net, Agenţia Naţională de Transplant are în dotare doar două avioane de mici dimensiuni, recondiţionate anul trecut: BN-2 Islander, cu o vechime de 45 de ani şi un Seneca, vechi de peste 20 de ani. Deplasarea cu astfel de aeronave este riscantă pentru medicii care zboară pentru a preleva organele donatorilor. Toamna trecută, la un zbor Arad-Bucureşti, piloţii au fost nevoiţi să decoleze pe o vreme cumplită. Ca să ducă la timp ficatul prelevat, medicii şi-au riscat viaţa şi au cerut pilotului să aterizeze la Sibiu, ca să îşi continue drumul cu o ambulanţă. În 2013, doctorii au făcut de 3 ori mai multe curse umanitare cu aceste avioane, decât în anii precedenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu