Daniel Morar, procuror cu o experiență de 20 de ani, a fost numit luni judecător al Curții Constituționale de către președintele Traian Băsescu. Magistratul a căpătat notorietate în perioada 2005-2012, când a deținut funcția de procuror-șef al DNA. Cele mai multe controverse le-au stârnit presupunerilor potrivit cărora Daniel Morar ar fi partizan al lui Traian Băsescu.
Perioada petrecută de Morar la DNA i-a adus aprecieri în rapoartele MCV ale Comisiei Europene, dar acuze că ar fi un apropiat al lui Traian Băsescu care îi dirijează acțiunile din justiție de la Cotroceni. Președintele l-a lăudat în mod constant pe Daniel Morar pentru activitatea sa. Fostul șef al DNA a fost cel care a închis dosarul Flota, în care Traian Băsescu era acuzat de prejudicierea statului român cu 324 milioane de dolari.
Biografia lui Morar, absolvent de drept la Babeș-Bolyai
Daniel Marius Morar s-a născut la data de 15 august 1966 în oraşul Luduş, judeţul Mureş. A urmat Liceul "Avram Iancu" din Aiud, judeţul Alba, între 1980 şi 1984, şi apoi Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1986-1990).
Din anul absolvirii facultății de Drept, arată cv-ul lui Daniel Morar postat pe site-ul ministerului public, procurorul a lucrat a parchetele de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş (1990-1992), Judecătoria Cluj-Napoca (1992-1994), Tribunalul Cluj (1994-1997) şi Curtea de Apel Cluj, din 1997, pentru ca în 1999 să ajungă procuror-şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a acestei instituţii, funcţie pe care a ocupat-o până în iulie 2002.
Propunerea ministrului Justiției, Monica Macovei
După doi ani la PÎCCJ, secția de urmărire penală și trei ani la Curtea de Apel Cluj, ministrul Justiției, Monica Macovei, îl numea pe 11 august 2005 procuror-șef al DNA. Mandatul șefului DNA este de trei ani, cu o singură posibilitate de reînvestire.În august 2008, Laura Kovesi îl delega pentru 90 de zile șef la DNA, iar cea care trebuia să preia funcția, Monica Șerbănescu, propunerea ministrului Justiției, a primit aviz negativ de la CSM și președinte.
La sfârșitul primului său mandat, în noiembrie 2008, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României de asemenea considera un om al Cotroceniului, i-a prelungit mandatul până la sfârșitul anului. Ministrul Justiției, Cărălin Predoiu, l-a propus în februarie 2009 pentru un al doilea mandat la șefia DNA, iar președintele Băsescu a semnat decretul.
Triunghiul Morar - Kovesi - Băsescu
Președintele Traian Băsescu îi cerea pe 14 noiembrie 2011 lui Kovesi să-i prelungească cu șase luni mandatul lui Morar, până la raportul Comisiei Europene din vară. Procurorul General a făcut întocmai pe șapte februarie.
În ultima zi de mandat, Laura Codruța Kovesi l-a delegat la 1 octombrie 2012 pe Daniel Morar prim-adjunct al procurorului general al României, preluând prerogativele lui Kovesi. La rândul său, Morar a numit-o șefă la DNA pe adjunctul său, Laura Oprean. Aceasta din urmă a renunțat la funcție pe șapte martie 2013.
Pivniceru: S-a sugerat numirea lui Morar la PG fără procedură
Odată cu pornirea procedurii de numire a procurorilor-șefi de la marile parchete, numele lui Daniel Morar s-a vehiculat drept un posibil candidat la postul de procuror-general. Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a spus că o eventuală candidatură a lui Daniel Morar va fi analizată ca oricare alta. Totodată, ea a recunoscut că s-a sugerat numirea acestuia fără procedură.
Traian Băsescu spunea pe 14 februarie, la o televiziune apropiată lui, că i l-a recomandat pe Morar ministrului Justiției, iar acesta a răspuns ”niciodată”.
Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu