Ce spune Regele Mihai despre Antonescu, într-un interviu interzis, în 1994, în România

Un interviu cu MS Regele Mihai, realizat în 1994, va fi difuzat, în premieră, de TVR. Marilena Rotaru a rememorat, pentru DeCe News, evenimentele din perioada în care Casa Regală era interzisă la televiziunile din România.

”În toamna lui 1994 era pregătit un colocviu pe tema Actului de la 23 August. Se împlineau 50 de ani de la întoarcerea armelor împotriva naziștilor. La eveniment era așteptat Regele, pe 8 sau 9 octombrie. Așa că, în vară, am plecat în Elveția și am avut onoarea să-mi fie acordat un interviu de către Majestatea Sa. Pe 7 octombrie, Regele Mihai a aterizat la Otopeni, fiind oprit de autorități să intre în țară. S-au prevalat de faptul că nu avea viză. Regimul din acea vreme se temea de MS Regele, ca și mulți din instituțiile de forță, care asociau Monarhia cu o accelerare a tranziției spre democrație”.

Interviul, interzis la TVR

Interviul cuprinde o mărturie extrem de valoroasă, de la cel care a înfăptuit Actul de la 23 August.  Majestatea Sa era ultimul șef de stat în viață din perioada războiului, iar declarațiile unui astfel de lider sunt importante și pentru istoria națională și pentru cea universală. Interviul nu a putut fi difuzat la TVR, integral, până  acum. În 1994, nici nu putea fi vorba despre așa ceva. L-am proiectat la Sala Radio, în timpul colocviului, pe 8 octombrie și pe 8 noiembrie 1994, la o manifestație a Tineretului PNȚCD, în Piața Palatului. Fragmente au mai fost difuzate anul trecut, la Ora Regelui, dar niciodată integral”.

Cum a fost păcălit Antonescu de translator

Regele Mihai își amintește cum a aflat de la Radio BBC că Ion Antonescu a declarat război URSS. ”Chiar și Antonescu i-a spus: nu v-am informat, credeam că o să aflați de la radio, povestește Marilena Rotaru. Din cele ce își amintește Majestatea Sa, mareșalul Antonescu era mândru că englezii îl laudă. Cei din jurul mareșalului l-au păcălit, din obediență: englezii spuneau că a atacat nerușinat, iar ei i-au tradus că a atacat curajos. În engleză sunau asemănător, dar nu se putea face confuzie decât dacă vrei să-ți furi căciula singur. De asemenea, m-a impresionat că nu avea resentimente, deși a fost abandonat de occidentali. În 1945, i-a făcut o scrisoare lui Roosvelt, cerându-i o reacție în fața abuzurilor ocupantului sovietic. Nu a primit niciun răspuns. Mai târziu, când a consultat arhiva de la Washington, a văzut că așa a hotărât diplomația americană, să tergiverseze răspunsul”.

Pe decizia de condamnare a semnat doar Petru Groza

În filmul care va fi difuzat vineri, de la ora 21:30, la TVR 1, poate fi văzut o copie a actului de condamnare a lotului Antonescu. ”MS Regele a recunoscut că lucrurile au scăpat de sub control, în ceea ce privește soarta lui Antonescu, mai povestește Marilena Rotaru. Regele a dat dispoziție să se constituie o gardă specială, fiindcă se temea ca Antonescu să nu aibă soarta lui Mussolini. Ilie Lazăr nu a ajuns, din Transilvania la București, fiindcă întoarcerea armelor s-a produs mai devreme decât era stabilit inițial, odată ce Antonescu luase decizia de a pleca pe front. Mareșalul a fost preluat de oamenii lui Bodnăraș și apoi transferat în URSS. A fost judecat, la fel ca naziștii de la Nuremberg, pentru crime de război. MS Regele mi-a arătat o copie a actului de condamnare. Doar Petru Groza semnase documentul”.

Comuniștii, a cincea roată la căruță

La semnarea actului de la 23 August au participat și comuniștii, deși nu aveau decât câteva sute de aderenți în toată țara. ”Știrea ne-a venit din partea alianțelor occidentale. Știrbei era la Cairo și ne-a zis clar că dacă nu aducem în sânul conspirației noastre pe comuniști și social-democrați nu mai au ce discuta cu noi. Ne-a obligat să-i aducem pe ei acolo. Comuniștii la vremea aceea nu erau decât a cincea roată de la căruță, nimic mai mult”, a spus MS Regele Mihai I.

Cum s-a desfășurat întoarcerea armelor

În data de 23 august, armata română a ieșit de sub ordinul Mareșalului Antonescu.

”Când s-a dat un ordin, s-a executat. A fost un lucru extrem de bine primit de mine și de restul populației că Armata a executat un ordin fără șovăieli. Armata noastră era sătulă de ce se întâmpla pe front. Orice ofițer cu cap nu ar fi permis să ne ducem din nou în zona naziștilor”, a spus MS Regele Mihai I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel