Câte arme nucleare are Rusia și dacă ar trebui să ne temem de ele

Câte arme nucleare are Rusia și dacă ar trebui să ne temem de ele / Foto: Pixabay, de Deutschland
Câte arme nucleare are Rusia și dacă ar trebui să ne temem de ele / Foto: Pixabay, de Deutschland

Află în articol câte arme nucleare are Rusia.

Ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a pune forțele nucleare ale țării în alertă specială a provocat alarmă în întreaga lume.

Cu toate acestea, mulți analiști sunt de acord că aceste acțiuni ar trebui privite mai degrabă ca un avertisment pentru alte țări să nu se amestece în războiul din Ucraina și nu o dovadă a dorinței sale de a folosi arme nucleare. Într-adevăr, armele nucleare există de aproape 80 de ani și multe țări le consideră un factor de descurajare și garanție a securității lor naționale, scrie serviciul rus al BBC.

Câte arme nucleare are Rusia?


Numărul de arme nucleare ale Rusiei poate fi doar aproximat, totuși, conform estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5977 focoase nucleare, adică dispozitivele reale care provoacă o explozie nucleară. Cu toate acestea, această cifră include aproximativ 1.500 de focoase care au fost deja dezafectate și urmează a fi aruncate.

Din cele aproximativ 4.500 rămase, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice, adică rachete balistice care pot livra focoase nucleare pe distanțe lungi. Aceste arme sunt considerate arme ale războiului nuclear.

Restul armelor sunt arme nucleare tactice, mai puțin distructive, pentru utilizare pe câmpul de luptă sau pe apă. Toate acestea nu înseamnă că Rusia are mii de rachete cu rază lungă de acțiune gata de utilizare. Potrivit experților, aproximativ 1.500 de focoase nucleare rusești sunt pur și simplu amplasate pe baze, aerodromuri sau submarine.

Cât de distructive sunt armele nucleare?


Sarcina principală a armelor nucleare este de a provoca daune maxime. Puterea unei arme nucleare depinde de o serie de factori, printre care:

- Dimensiunea focosului;
- Înălțimea la care explodează acest focos;
- Caracteristicile terenului unde se folosesc arme nucleare.

Cu toate acestea, chiar și cel mai mic focos poate duce la pierderea multor vieți umane și la consecințe negative pe termen lung.

Puterea bombei atomice aruncate pe Hiroshima la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial era de „doar” 15 kilotone, dar 146.000 de oameni au fost uciși. Puterea unui focos nuclear modern poate depăși o mie de kilotone. În zona imediată a exploziei unui astfel de focos, practic nu rămâne nimic.

După un fulger orbitor, apare o minge de foc uriașă (din punct de vedere tehnic - o emisie de lumină foarte intensă) și o undă de șoc, care împreună distrug toate clădirile pe o rază de câțiva kilometri.

VEZI ȘI: Arme nucleare - amenințarea lui Putin. Ce se întâmplă când se dă bomba nucleară

Ar trebuie să ne temem?



"Deci chiar ar trebui să ne fie frică? Probabilitatea unui conflict nuclear a devenit într-adevăr puțin mai mare, dar este încă scăzută. Dar chiar dacă amenințarea lui Putin servește mai mult ca un avertisment decât ca un indiciu al dorinței sale de a folosi astfel de arme, există întotdeauna riscul de eroare atunci când o parte înțelege greșit acțiunile celeilalte sau situația scapă de sub control.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC într-un interviu că până acum nu au existat modificări în desfășurarea armelor nucleare rusești. Cu toate acestea, experții în domeniu continuă să monitorizeze îndeaproape situația." a spus corespondentul BBC de securitate, Gordon Korera.

În ciuda numeroaselor teste ale dispozitivelor nucleare și a îmbunătățirii lor tehnice constante, inclusiv creșterea puterii, armele nucleare nu au mai fost folosite în conflicte armate din 1945.

Doctrina militară rusă implică, de asemenea, o funcție exclusivă de descurajare a armelor nucleare și numește patru cazuri de posibilă utilizare a acestora:

1. Lansarea de rachete balistice pe teritoriul Federației Ruse sau al aliaților acesteia;

2. Utilizarea armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi;

3. Un atac asupra unor instalații guvernamentale sau militare cheie ale Federației Ruse care îi amenință capacitățile nucleare;

4. Agresiune împotriva Federației Ruse cu folosirea armelor convenționale, dar în cazul în care însăși existența statului este amenințată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel