Unul dintre cei mai bogați parlamentari români este deputatul PSD de Ilfov Ninel Peia, care a acumulat o avere uriașă, între anii 2005 – 2008. Înainte de a deveni parlamentar, Peia a fost șef al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov, în perioada iunie 2009 – decembrie 2012. În această calitate, a supervizat activitatea unor firme ce aveau ca obiect de activitate colectarea, decontaminarea, reciclarea sau distrugerea deșeurilor periculoase.
În firme a fost asociat fratele său, Daniel Peia. Firmele respective au plasat mii de tone de deșeuri periculoase, colectate de la mari producători, pe terenuri din București, Ilfov, Ialomița. Asociații lui Daniel Peia au fost arestați, în 2010. Fratele deputatului a fost audiat în calitate de martor. Ninel Peia nu a fost cercetat pentru autorizarea firmelor respective. Arestații au fost eliberați după câteva luni. O mare parte a deșeurilor toxice a rămas la locul lor.
[caption id="attachment_293954" align="alignnone" width="640"] Foto: jurnaluldeilfov.ro[/caption]Ca șef al Agenției de Mediu Ilfov, Ninel Peia a autorizat firma Clean Field Ecologic SRL, înființată în anul 2010. La această firmă era asociat Daniel Peia, fratele lui Ninel Peia. Asociatul principal al firmei Clean Field este Nelu Găină. Găină, alături de Maricel Bartic și de Constantin Furtună au înființat firme care, ca și Clean Field Ecologic, aveau ca obiect de activitate colectarea, decontaminarea, reciclarea sau distrugerea deșeurilor periculoase. Cei trei au colectat mii de tone de deșeuri periculoase, printre care mercur, arsenic, cianuri si uleiuri cancerigene, de la mari producători (Electroputere, CFR, Azomures Targu Mures, Amonil Slobozia etc), în baza unor contracte de ordinul milioanelor de euro.
Deșeuri aruncate pe câmp
Deșeurile respective au fost depozitate în condiții improprii, sau aruncate pe câmp, spun anchetatorii. La finele anului 2010, Găină, Bartic și Furtună au fost arestați și acuzați pentru periclitarea sănătății publice. Investigatorii au descoperit circa 2.250 de tone de deșeuri toxice aruncate în Chitila, Jilava, Bucureștii Noi și Albești, județul Ialomița. Deșeurile fuseseră colectate de firma Petromar Intermed SRL, controlată de cei trei și avându-l ca asociat minoritar pe același Daniel Peia.
Conform Adevărul, la Chitila au fost găsite, între altele, 52 de kilograme de mercur şi 100 de tone de deşeuri infestate cu arsen precum și 133 de tone de condensatori infestaţi cu bifenil policloruraţi. La Jilava s-ar fi găsit 4.000 de tone de deşeuri toxice, alte cantități la Popeşti-Leordeni, Ştefăneşti şi în curţile unor case din cartierele bucureştene Berceni, Ferentari şi 23 August. „O parte din acestea au fost aruncate efectiv în gropile de gunoi Ochiul Boului şi Bragadiru din judeţul Ilfov. Procurorii au descoperit, îngropate în pământ, în incinta fostului CAB Albeşti - Ialomiţa, patru rezervoare metalice. Acestea conţineau zece tone de reziduuri. De asemenea, anchetatorii au descoperit gropi în care a fost vărsat pământ infestat cu arsen provenit de la un combinat chimic din Slobozia”, scrie Adevărul.
Avere de boom imobiliar
Deputatul Ninel Peia s-a ocupat de afaceri imobiliare, încă din 1991. Potența sa financiară a escaladat uimitor între anii 2005 – 2008, când și-a construit un adevărat imperiu imobiliar, valorând zeci de milioane de euro.
În perioada respectivă (2005 – 2008), Ninel Peia a fost, pe rând, consilier personal al ministrului mediului Speranța Ianculescu, consilier personal al secretarului de stat pentru mediu, Constantin Popescu, consilier personal al viceprim-ministrului Bogdan Pascu (Peia a coordonat Direcția mediul de Afaceri), consilier local al orașului Voluntari.
Vezi aici declarația de avere a lui Peia
Vezi aici declarația de interese
Înainte de a deveni, în 2004, consilier al ministrului Mediului, Peia nu a avut, conform propriului CV, nicio activitate sau studii de specialitate în domeniu. Ulterior, a obținut mai multe diplome, inclusiv în domeniul Apărării și Siguranței Naționale.
Între anii 2005 – 2008, Peia a achiziționat aproape 90 de hectare în intravilanul unor localități din județele Ilfov și Dâmbovița, 27,6 de hectare de teren agricol, plus 500 mp la Sinaia și 1050 mp la Costinești.
Peia are o casă de 750 de metri pătrați construită în regie proprie, în Pipera, în anul 2005, un apartament de 110 mp în București și o casă de vacanță de 100 mp, în județul Olt, de asemenea construită în regie proprie, în anul 1994.
În anul 2007, Peia și-a cumpărat și două limunzine Mercedes. Între 1997 și 2008 soții Peia au achiziționat bijuterii și tablouri în valoare de 300.000 de euro. În conturi, Peia are 60 de mii de lei, în schimb și-a împrumutat firmele cu peste 2,3 milioane de lei. Peia este asociat la șase firme, soția fiind angajată la una dintre acestea (PEIA Group).
Greu de găsit IIPe site-ul deputatului Ninel Peia - ninelpeia.ro, la date de contact este furnizat numărul de telefon fix 021.222.22.22. Sunând la acest număr, am aflat că aparține Automobil Clubul Român de mai mulți ani și că organizația nu are nimic în comun cu deputatul Ninel Peia. De altfel, numărul de telefon este afișat și pe site-ul www.acr.ro.
„Pentru mine, Mediul este un hobby”
Până la urmă, am dat de numărul de mobil al domnului deputat Ninel Peia pe un site de anunțuri imobiliare. A răspuns prompt și a lămurit, rapid, confuzia cu numărul ACR: „Au greșit colegii mei”.
Ninel Peia spune că nici el nici fratele său nu au fost cercetați în afacerea Petromar. „Eu am dat declarație, conform legii. Fratele meu a fost audiat ca martor. El a vrut să facă o afacere imobiliară, de aici și numele de Intermed, de la intermedieri imobiliare. S-a prins că e vorba de o escrocherie și a cerut să fie scos din firmă. În ce mă privește, nu am dat autorizație de mediu firmei Petromed”.
I-am atras atenția lui Ninel Peia că, după ce a fost păcălit cu Petromar, fratele său s-a asociat, din nou, cu Nelu Găină, în firma Clean Field, înființată în 2010 și autorizată de domnia sa, șeful de atunci al agenției de mediu. „E adevărat, fratele meu s-a asociat în acea firmă, cu o persoană din managementul Petromar, pe care nu o bănuia de nimic. S-au asociat pentru a construi o fabrică împreună. Iar eu am autorizat firma, fiindcă avea un spațiu și documentele necesare. Conform legii, este un abuz să refuzi autorizarea, dacă solicitantul se încadrează în condițiile prevăzute”, a argumentat deputatul.
Întrebat cum a obținut resursele financiare necesare pentru achizițiile uriașe realizate între anii 2004 – 2008, Peia pune totul pe seama succesului firmei sale. „Pentru mine, afacerea a fost cea imobiliară. Mediul (înconjurător – n.r.) este un hobby”.
Victima unui complot
La finalul discuției, domnul deputat și-a exprimat temerea că ar fi victima unui complot. „E vorba de o comandă?”. I-am explicat că nu poate fi vorba de așa ceva, că am abordat un subiect de interes public, respectiv activitatea sa în domeniul ecologic, felul în care s-a achitat de „hobby”, pornind de la constatarea că bomba ecologică de la Chitila nu este, încă, dezamorsată.
„Eu am avut o carieră în care am făcut multe lucruri bune. Afacerea asta mă va urmări toată viața. Nu faptul că sunt eu atacat mă deranjează, ci expunerea familiei. Am trei copii, citesc ce se scrie, li se atrage atenția la școală, e neplăcut”, a conchis Ninel Peia.
Deșeurile, mutate la Glina
Din investigațiile noastre, reiese că deșeurile au rămas la fața locului, fiind doar izolate și plasate pe o rampă de beton. Perimetrul aparține, în prezent, altei firme (care a preluat activele de la City Gate), iar administratorii acesteia nu ne-au permis accesul în zona în care erau depozitate deșeurile, motivând cu faptul că acestea aparțin Petromar Intermed și constituie obiectul unui litigiu cu statul român. După arestarea celor trei (Găină, Bartic și Furtună), scandalul s-a stins. Deșeurile au fost inventariate de comisii în care au avut reprezentanți Agenția de Mediu (sic!) autoritățile locale, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Adrian Tomescu, șeful serviciului administrativ din Primăria orașului Chitila a participat la comisia constituită în data de 20 decembrie 2010. El spune că aproximativ 1120 de metri cubi de deșeuri toxice solide și 300 metri cubi de uleiuri au fost găsite „lăsate de izbeliște” în perimetrul de circa 11 hectare administrat de City Gate, cu care a colaborat Petromar Intermed. Conform lui Tomescu, Garda de Mediu a avut sarcina de a superviza, mai departe, neutralizarea deșeurilor, o parte dintre acestea urmând a fi transportate la groapa Glina. Solicitarea adresată comisarului Adi Samoilă, care a participat la inventarierea din data de 20 decembrie 2010, din partea Gărzii de Mediu, de a ne preciza ce măsuri au fost luate ulterior, a rămas fără răspuns. Deșeurile par să fi rămas la fața locului, fără a fi neutralizate, ci doar izolate și plasate pe o rampă de beton. În decursul anului 2011, Găină, Bartic și Furtună au fost eliberați și procesul lor continuă, în stare de libertate.Apa freatică, numai bună de băutÎn cazul Albești - Ialomița, situația a evoluat diferit. La presiunea localnicilor, care nu mai foloseau apa din fântâni, de teama infiltrațiilor cu substanțe chimice, deșeurile din curtea fostului CAP au fost colectate și transportate la o altă locație. În pofida insistențelor, nu am aflat unde au ajuns deșeurile și nici cine a suportat cheltuielile. Primarul Emil Jugănaru susține că deșeurile au fost neutralizate și că ISU Ialomița a supervizat operațiunea efectuată încă din luna decembrie 2010, de „o firmă de specialitate”, urmând să-și recupereze cheltuiala după finalizarea formalităților judiciare. Însă locotenentul George Damian, purtătorul de cuvânt ISU Ialomița garantează că nici nu poate fi vorba de așa ceva: „Noi am fost implicați doar formal, la inventariere. Sarcina neutralizării a revenit Gărzii de Mediu și, probabil, cheltuiala a fost suportată de consiliul local din Albești”. Edilul Jugănaru susține că nu s-au descoperit infiltrații toxice în pânza de apă freatică. „Și apa din fântâna care era cea mai apropiată de locul respectiv era curată”, susține edilul. Spusele edilului sunt contrazise de cotidianul independentonline.ro.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu