În urma acestei decizii, începând cu alegerile parlamentare din 9 decembrie, niciun alegător care nu știe carte nu va mai putea beneficia de ajutorul unui însoțitor. Decizia BEC vine în urma unei propuneri a Asociației Pro Democrația, care ceruse “eliminarea din categoria persoanelor care pot fi asistate a persoanelor analfabete”, potrivit NewsIn.
Până acum, legea 35/2008 spunea că “Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secţiei de votare”.
Tot pentru buna desfășurare a votării, BEC a mai decis că nici “candidații nu pot însoți alegătorii în cabina de votare”, iar în ceea ce privește urna specială, la deplasarea acesteia pot asista și “obsevatori acreditați care își manifestă această dorință”.
Conform Recensământului realizat în 2011, aproximativ 10% din populația României este analfabetă, principala cauză a acestei situații fiind sărăcia, a explicat recent, pentru NewsIn, sociologul Marius Pieleanu. " De fapt, dincolo de rata de şapte, opt, 10%, procente ale analfabeţilor din România care declară sincer şi deschis acest lucru, mai avem un număr de procente în plus care, din motive de ruşine socială, de teamă, nu recunosc acest lucru. În mod real, rata analfabetismului este mult mai mare, cum este şi cazul şomajului", a declarat Marius Pieleanu, susținând că această rată ar putea ajunge până la 15%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu