Zidul lui Ceaușescu, demolat. Centrul Istoric, legat cu un pod de Palatul Parlamentului

În anii '90, pentru că ceea ce atunci se numea Casa Poporului nu aparținea câtuși de puțin cetățenilor țării, clădirea a fost redenumită Palatul Parlamentului. Acum, construcția și spațiul nefolosit din jurul Palatului Parlamentului vor fi redate locuitorilor Bucureștiului printr-un proiect care urmează să fie aplicat. Totodată, pentru a facilita accesul oamenilor în a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, va fi construit un pod pietonal între clădirea Parlamentului și Parcul Izvor, iar, Piața Constituției va și și ea legată de imensa construcție printr-un pasaj subteran ce va permite accesul direct din Piață a grupurilor de turiști. Unul dintre membri inițiatori ai proiectului, Teodor Frolu, a explicat pentru De Ce News cum va putea fi folosit spațiul public de către locuitori, ca urmarea a acestei inițiative, și ne-a schițat un plan al viitoarelor construcții.

Luni a fost supusă aprobării noului plen al Camerei Deputaţilor construirea tunelului care va face partea din Diametrala nord-sud și care va trece pe sub Palatul Parlamentului. În acest context, există un proiectul care dorește legarea Palatului Parlamentului cu Piața Constituției, respectiv cu Parcul Izvor, ce face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Central București și a primit deja aprobarea Primăriei Capitalei. Prima etapă în realizarea acestuia presupune dărâmarea zidului care împrejmuiește clădirea ce îi găzduiește pe membrii Executivului. Problema gardului nu este una nouă, demolarea acestuia încercându-se în numărate rânduri în ultimii cinci ani. Inițiatorii văd poziționarea clădirii și a spațiului ei exterior o barieră puternică în calea viitoarelor trasee pietonale şi pistelor de bicicletele.

”Problema era că spațiul public nu era folosit de locuitorii Capitalei. A fost gândit ca un spațiu tampon de către Securitate, inventat de Ceaușescu în stilul epocii comuniste. Deși Parlamentul pare să se simtă bine după 22 de ani în acest cadru, noi am insistat să-l redăm cetățenilor. În curte, de exemplu,se va construi un parc mare,” ne-a declarat Teodor Frolu.

Potrivit arhitectului, zidurile din jurul clădirii se vor dărâma cu intenţia de a oferi un caracter mai public spaţiului rezultat. De asemenea, se dorește realizarea unui traseu pietonal care să lege Parcul Izvor cu faţada de Vest a Parlamentului, unde se întâmplă accesul la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi unde va fi ridicată Catedrala Mântuirii Neamului.

În ceea ce privește latura de Nord a Palatului, aceasta va fi conectată cu Piața Constituției printr-o galerie subterană. De altfel, ar putea fi organizat și un Muzeu al Istoriei Palatului Parlamentului, loc în care turiștii vor putea avea acces direct din Piață, prin pasajul subteran.

Cât despre partea din față a fostei Case a Poporului și facilitarea accesului pe această latură, Teodor Frolu ne-a declarat că există mai multe idei, dar nu s-a ajuns la un consens până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel