Volodimir Zelenski i-a trimis o scrisoare lui Xi Jinping, invitându-l la 'dialog', a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la 'dialog', a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegaţiei chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează AFP.
'Este vorba de un gest şi de o invitaţie la dialog', a declarat Olena Zelenska într-o conferinţă de presă în Elveţia, după ce s-a referit puţin mai devreme la această scrisoare, adăugând că ea 'speră sincer că va exista un răspuns la această invitaţie'.
Delegaţia chineză la Davos este condusă de vicepremierul Liu He. În luna august, preşedintele ucrainean a declarat ziarului South China Morning Post că a 'cerut oficial un dialog' cu preşedintele Xi, estimând că acest schimb de opinii ar fi 'util'.
China şi Rusia au anunţat în februarie 2022 un parteneriat 'fără limite', chiar înaintea invaziei ruse în Ucraina. Beijingul doreşte să afişeze o poziţie de neutralitate în acest conflict, strângând totuşi legăturile cu Rusia, în special în domeniul energetic.
Dar, potrivit unor observatori, China ar putea fi unul dintre mediatori care să permită găsirea unei soluţii la conflict. Ministrul chinez de externe, Wang Yo, a invitat în septembrie 'toate părţile implicate să împiedice escaladarea crizei', subliniind îngrijorarea cu privire la consecinţele economice ale conflictului care afectează întreaga planetă.
„Putin a înnebunit”, a declarat un oficial chinez pentru FT, sub condiția anonimatului. „Decizia de a invada a fost luată de un grup foarte mic de oameni [din Rusia]. China pur și simplu nu înțelege Rusia”, a explicat el.
Acum, China ar vrea să reducă tensiunile cu Occidentul, să-și consolideze poziția în Europa și se oferă nu numai ca posibil actor de menținere a păcii, dar este și pregătită să participe la reconstrucția postbelică a Ucrainei, spun surse FT.
Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener comercial al Chinei. Doar două țări din bloc - Olanda și Germania - cumpără mărfuri chinezești mai scumpe decât Rusia (245 de miliarde de dolari față de 73 de miliarde de dolari).
În același timp, Federația Rusă nici măcar nu este inclusă în primele 10 piețe principale de export pentru companiile chineze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu