Fostul acționar al clubului Dinamo, omul de afaceri Vasile Turcu, a încercat să se sinucidă. El se află la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca. Unii spun că Vasile Turcu a ajuns la capătul puterilor din cauza problemelor amoroase, în timp ce alții susțin că banii ar fi cauza.
Am discutat cu Prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center, pentru a ne explica de ce ajunge un om care are aparent totul să își dorească să încheie socotelile cu viața. De asemenea, ne-a spus ce îl așteaptă pe Vasile Turcu după ce iese din spital.
DC News: De ce ajunge un om, care are aparent totul, cel puțin când ne referim la bani, să încerce să-și pună capăt zilelor?
Geanina Cucu Ciuhan: Cauzele care pot sta la baza unei tentative de suicid nu au legătură cu starea materială a persoanei. În viața orcărui om pot apărea situații dificile, care la un moment dat pot depăși în complexitate capacitatea acestuia de a le face față. Când situația de viață pe care o persoană trebuie să o traverseze îi depășește capacitatea de adaptare, persoana poate trăi stări intense de tristețe și neputință. Pierde contactul cu abilitatea sa de a interpreta experiențele emoționale în termeni de forțe și resurse și de a răspunde în moduri mai pozitive și cu speranță la situațiile și evenimentele curente. Reziliența este pierdută, iar persoana se vede pe sine ca fiind neputincios sau condamnabil și demn de dispreț, adică slab sau rău. Sinuciderea este un gest care are de regulă la bază un episod depresiv major.
[citeste si]
Depresia este o stare cronică și focalizată de trăire negativă a evenimentelor de vață. Oamenii depresivi au tendința să rumineze mai mult, să-și piardă interesul în lucrurile care anterior le-au provocat plăcere și să se simtă triști și lipsiți de motivație. Adițional, ei pot manifesta patternuri neregulate de somn, schimbări ale apetitului, concentrare slabă, neastâmpăr extrem și agitație, gânduri și impulsuri suicidare, precum și sentimente de lipsă de valoare și vină. Persoana depresivă a pierdut contactul cu emoțiile pozitive, puternice, funcționale, cum sunt curiozitatea, bucuria, fericirea, iubirea și mulțumirea. De obicei se manifestă auto-punitiv și sunt critici cu ei înșiși, lipsindu-le abilitatea de a empatiza și de a le păsa de propria persoană. În același timp, au tendința să se îndepărteze de ceilalți oameni și sunt foarte sensibili la rejecție și criticism. Tendința lor de retragere și sensitivitatea lor se reflectă negativ la nivelul relațiilor interpersonale, fapt ce-i face să devină izolați. Pe acest fond emoțional pot apărea tentative de suicid.
DC News: Ce trebuie să facă un om după ce trece printr-un astfel de șoc? O persoană care este sigură că va muri și nu își duce planul până la capăt? Vasile Turcu se află acum în spital.
Geanina Cucu Ciuhan: O persoană care a avut o tentativă de suicid trebuie să solicite o consultație la un medic specialist psihiatru. În urma consultației, medicul va stabili diagnosticul și va recomanda un tratament. De regulă, acest tratament include medicație și psihoterapie.
---
Starea omului de afaceri nu evoluează prea bine, mai multe cadre medicale furnizând presei vești proaste. Potrivit unor surse medicale, Vasile Turcu ar fi intrat în moarte cerebrală. Medicii au reușit să îl stabilizeze, însă sunt foarte rezervați în privința declarațiilor cu presa. Acest aspect ar fi fost cerut de familia lui Vasile Turcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu