Uniunea Europeană "taxează" Turcia. Ankara, răspuns categoric

Turcia nu acceptă o cerere a Parlamentului European (PE) de a suspenda negocierile de aderare a acestei țări la UE, a declarat miercuri ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik, el afirmând că este o decizie politică pe care Ankara o consideră invalidă, relatează Reuters.

Parlamentul European a cerut joi ca negocierile pentru aderarea Turciei la UE să fie suspendate dacă Ankara aplică reforma constituțională votată la referendumul din aprilie, care extinde prerogativele președintelui Tayyip Erdogan.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Huseyin Muftugolu, a afirmat că decizia se bazează pe cereri și afirmații false și a subminat reputația PE, relatează Agerpres.

Reforma constituțională aprobată în luna aprilie prin referendum a extins considerabil puterile președintelui și a eliminat obligativitatea ca acesta să nu facă parte dintr-un partid politic.

Observatori europeni au exprimat îngrijorări cu privire la standardele democratice ale referendumului, iar opoziția a acuzat fraudarea acestuia, încheiat cu un rezultat la limită în favoarea extinderii prerogativelor lui Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Turciei din 2003, anul în care a devenit prim-ministru.

După următoarele alegeri legislative vor intra în vigoare majoritatea prevederilor constituționale suplimentare, inclusiv cele care extind prerogativele prezidențiale și desființează funcția de prim-ministru. Grupuri de opoziție avertizează însă asupra erodării mecanismelor de control reciproc între instituțiile statului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel