Trupele ruse avansează la nord-vestul Avdiivka. Localnicii din regiunea Donețk fug de ocupația rusă

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Civilii din regiunea Donețk fug în încercarea de a scăpa de ocupația rusă.

Trupele ruse avansează la nord-vestul orașului Avdiivka, în regiunea Donețk, de unde localnicii încearcă să fugă pentru a scăpa de ocupația rusă, asta în timp ce armata ucraineană încearcă să reziste superiorității armatei ruse, atât în privința numărului de trupe, cât și de armament, relatează agenția EFE, scrie Agerpres.

Pentru armata rusă, înantarea în apropierea satului Oceretîne, la nord-vest de orașul ocupat Donețk, reprezintă cel mai mare succes, deși avansul este limitat având în vedere că întregul front are o lungime de peste 1.000 de kilometri.

Astfel, pe lângă acel sat, pe care trupele ruse îl controlează în proporție de circa 80%, acestea au ocupat și altele în zonă.

Forțele Kievului s-au retras pe poziții de rezervă deja pregătite către vest, iar comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a trimis întăriri în zonă.

O localnică din Oceretîne în vârstă de 97 de ani a parcurs 10 kilometri pe jos pentru a scăpa din satul atacat de ruși. Casa i-a fost distrusă și rude ale ei sunt rănite, afirmă bătrâna într-o înregistrare video difuzată de poliția ucraineană. ”Am supraviețuit acelui război (al Doilea Război Mondial) și supraviețuiesc și acestuia. Nu mi-a mai rămas nimic. Dar am plecat pe propriile picioare și mai îmi rămâne Ucraina”, spune ea.

”Toată industria militară rusă încearcă să ne omoare. Iar noi, blestemații, suntem încă vii”, scrie la rândul său pe social media scriitorul ucrainean Stanislav Aseiev, în prezent soldat în trupele de infanterie angajate în luptele din sectorul Oceretîne.

Situația dificilă, rezultatul unei deficiențe  existente, iar întârzierea furnizării de arme și armament occidental se află printre cauze

Potrivit lui Aseiev, Rusia se bazează foarte mult pe bombele ghidate pentru a distruge pozițiile ucrainene și a înainta mai departe, în timp ce Ucraina își imploră aliații să-i ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Aceste bombe ghidate cu planare, dintre care cea mai mică are o greutate de o jumătate de tonă, au o mare putere distructivă și un efect demoralizant asupra trupelor, iar armata ucraineană nu are antidot împotriva lor, doar să doboare avioanele rusești care însă le lansează de la o distanță de circa 70 de kilometri. Este deprimant, pentru că ”soldații știu că pot muri în orice clipă”, spune scriitorul ucrainean devenit soldat.

”Impresia este că unitățile armatei noastre în această zonă sunt pur și simplu epuizate”, remarcă și analistul militar ucrainean, Kostantin Mașoveț, care subliniază avantajul ”copleșitor” al Rusiei în efective și echipamente pe acel sector de front.

Totuși, el consideră puțin probabil ca trupele ruse să mai înainteze mult acolo, întrucât breșa de circa 10 kilometri lungime pe care au deschis-o le face vulnerabile atacurilor ucrainene dinspre flancuri.

Situația dificilă pentru armata ucraineană în acea zonă este rezultatul unor deficiențe existente de mult timp, potrivit grupului ucrainean de analiză militară Frontelligence Insight, care enumeră printre acești factori eșecul Occidentului de a furniza Ucrainei arme și muniții suficiente, mobilizarea lentă de noi soldați în rândurile armatei ucrainene și ridicarea a prea puține poziții fortificate.

Ucraina se află în așteptarea de arme și muniții occidentale care să îi permită stabilizarea liniei frontului, însă potrivit grupului de analiză, armata ucraineană se va confrunta cu o vară dificilă, a treia vară de la invadarea Rusiei, în 22 februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel