Temperatura apei din oceane, la cele mai ridicate cote din istorie. Cu ce ne va afecta acest lucru?

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Oceanele lumii au fost la cele mai fierbinți cote înregistrate vreodată în 2022.

 

Peste 90% din excesul de căldură prins de emisiile de gaze cu efect de seră este absorbit în oceane. Înregistrările, începând din 1958, arată o creștere inexorabilă a temperaturii oceanelor, cu o accelerare a încălzirii după 1990, scrie The Guardian.

Temperaturile de la suprafața mării au o influență majoră asupra vremii lumii. Oceanele mai fierbinți ajută la supraalimentarea vremii extreme, ceea ce duce la uragane și taifunuri mai intense, precum și la mai multă umiditate în aer. Acest fenomen produce, la rândul lui, ploi și inundații mai intense. Apa mai caldă se extinde, de asemenea, ridicând nivelul mării și punând în pericol orașele de coastă.

Temperatura oceanelor este mult mai puțin afectată de variabilitatea naturală a climei decât temperatura atmosferei, ceea ce face din situația oceanelor un indicator incontestabil al încălzirii globale.

Anul trecut este de așteptat să fie numit al patrulea sau al cincilea cel mai fierbinte înregistrat pentru temperaturile aerului de suprafață. În 2022, am văzut al treilea eveniment La Niña la rând - faza mai rece a unui ciclu climatic neregulat centrat pe Pacific, care afectează modelele meteorologice globale. Când El Niño va reveni, temperaturile globale ale aerului vor crește și mai mult.

Echipa internațională de oameni de știință care a produs noua analiză a căldurii oceanului a concluzionat: 

„Energia Pământului și ciclurile apei au fost profund modificate din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră de către activitățile umane, provocând schimbări generale în sistemul climatic al Pământului”.

Prof. John Abraham, de la Universitatea St Thomas din Minnesota și parte din echipa de studiu, a spus: „Dacă doriți să măsurați încălzirea globală, putem spune că peste 90% intră în oceane.

„Măsurarea oceanelor este cel mai precis mod de a determina cât de dezechilibrată este planeta noastră.

„Avem vreme mai extremă din cauza încălzirii oceanelor și asta are consecințe extraordinare în întreaga lume.”

Profesorul Michael Mann, de la Universitatea din Pennsylvania, de asemenea parte a echipei, a declarat: „Oceanele mai calde înseamnă că există mai mult potențial pentru precipitații mai mari, așa cum am văzut anul trecut în Europa, Australia și în prezent pe coasta de vest. din SUA.”

El a spus că analiza a arătat un strat din ce în ce mai profund de apă caldă pe suprafața oceanului: „Acest lucru duce la o intensificare mai mare și mai rapidă a uraganelor – lucru pe care l-am văzut și în ultimul an.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel