În urma celor 44 de percheziţii efectuate, miercuri dimineaţă, au fost găsite sume mari de bani, de ordinul a sute de milioane de lei, ascunse în congelator, conform surselor judiciare.
În acest caz, procurorii bucureşteni au declanşat urmărirea penală faţă de 37 de persoane, printre care trei angajaţi RAR, trei agenţi de poliţie şi un jandarm, a informat DGA. Sunt acuzaţi, astfel, doi poliţişti de la Secţia 26, un jandarm de la Direcţia Judiciară, un agent de la Direcţia Înmatriculări şi Permise Auto şi trei angajaţii de la Registrul Auto Român.
Cele 37 de persoane sunt acuzate de procurorii parchetului Capitalei de 26 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de fals, 8 infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, 7 infracţiuni de tăinuire şi favorizarea infractorului, 3 infracţiuni de divulgare a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi o infracţiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză.
Ca mod de operare autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.
Anchetatorii au mai stabilit că un alt mod de operare a învinuiţilor consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal, scrie Mediafax.
În acest sens, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obţinute, învinuiţii "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice, spune sursa citată.
Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză (15 autoturisme ) depăşeşte până la acest moment suma de 200.000 de euro.
De asemenea, Cristian Munteanu este unul dintre cei vizaţi în această anchetă au declarat reprezentanţi ai DGA. El este cercetat pentru tăinuire, potrivit surselorjudiciare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu