Într-o declarație solemnă, pentru a 60-a aniversare a tratatului fondator al UE, Cei 27 vor proclama, sâmbătă, la Roma, unitatea și "viitorul lor comun" în fața Brexitului, comentează AFP.
Dincolo însă de dorințele ce trebuie să devină realitate, "Declarația de la Roma" nu a putut scăpa diviziunilor care îi separă pe europeni. Grecia, în privința capitolului social, și Polonia, legat de ideea unei Europe "cu mai multe viteze", s-au luptat în ultimele zile pentru a modifica documentul în favoarea lor.
Iată principalele mere ale discordiei așa cum au fost introduse în proiectul de declarație, potrivit versiunii finale a documentului, obținută de AFP.
În continuare pradă crizei și având dispute cu Germania, Grecia a cerut partenerilor săi din UE și creditorilor o protecție mai bună a drepturilor muncitorilor greci, pe care îi consideră slăbiți de ani de reforme severe.
Liderii celor 27 de state membre și instituțiile europene și-au luat angajamentul să acționeze pentru o Uniune care "favorizează progresul economic și social, precum și coeziunea și convergența, asigurând în același timp integritatea pieței interne".
O Uniune "care să țină cont de diversitatea sistemelor naționale și de rolul esențial al partenerilor sociali".
De altfel, în cursul unei reuniuni, vineri, la Roma, cu partenerii sociali europeni, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat asigurări că beneficiile sociale ale Uniunii Europene (UE) se aplică și pentru Grecia.
"Ideea este de a sublinia că există un model social european, chiar dacă sunt practici naționale diferite, sisteme naționale diferite în domeniul securității sociale", a explicat o sursă europeană, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News