Parcul Natural Cefa din județul Bihor, supranumit 'Delta dintre Crişuri', în care a reapărut dropia, nu mai are administrator din aprilie 2014, afirmă directorul Administraţiei Parcul Natural Apuseni (APNA), Alin Moş. Acesta solicită ministrului Mediului să analizeze situaţia administrării ariilor protejate din România, care să nu mai fie oferite către alte entităţi decât cele ale statului, altfel este o "anomalie".
În calitate de iniţiator al înfiinţării Parcului Natural Cefa şi custode până în aprilie 2014 prin APNA, structură subordonată regiei Romsilva, Alin Moş a vorbit pentru Agerpres despre Parcul Natural Cefa, apreciind că parcul nu mai are administrator din aprilie 2014, deoarece Romsilva, în lipsa banilor de investiţii, a reziliat contractul cu Ministerul Mediului, prin care luase în administrare parcul.
În prezent, Ministerul Mediului derulează o nouă sesiune de preluare în administrare a parcului, la care sunt invitate entităţile, instituţii publice sau organizaţii nonguvernamentale, depunerea dosarelor la minister fiind deschisă până pe 15 decembrie.
'Ariile protejate din România care au fost declarate, la nivel naţional, prin hotărâri de guvern, au fost declarate astfel tocmai datorită importanţei naţionale a acestora, pentru a fi protejate. Practic, se încearcă protejarea celor mai importante eşantioane din capitalul natural naţional al României, demers care nu poate fi realizat fără un sprijin din partea Guvernului României. În sensul că atunci când declari la nivel naţional o arie protejat, ea trebuie să fie sprijinită din punct de vedere al gestionării, al administrării de către autorităţile statului. Ministrul Mediului trebuie să analizeze situaţia de faţă şi să o prezinte într-o şedinţă a guvernului pentru a se lua o decizie', a declarat Alin Moş.
Directorul APNA consideră că 'anomalia din România legată de administrarea ariilor protejate prin alte entităţi decât cele ale statului, care nu pot fi controlate de către stat în mod direct, continuă de foarte multă vreme şi este mai mult decât periculoasă.'
În opinia sa, parcurile naturale, parcurile naţionale dar şi siturile Natura 2000, unele de mari dimensiuni şi importanţă, comparabile cu parcurile, ar trebui să facă obiectul unei structuri la nivel naţional în subordinea ministerului, care să se ocupe de gestiunea acestor arii şi care să fie finanţată de la bugetul de stat.
Parcul Natural Cefa cuprinde patru arii protejate - ROSCI0025 Cefa, ROSPA0097 Pescăria Cefa - Pădurea Rădvani, ROSCI0387 Salonta şi rezervaţia naturală 2.194 Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani. Este unul dintre puţinele parcuri transfrontaliere ale României, în relaţie directă cu parcul Koros-Maras din Ungaria, pe culoarul de migraţie a păsărilor panono-bulgar, cu peste 180 de specii iubitoare de apă, întâlnite şi în Delta Dunării, inclusiv dropia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News