Șeful NASA, semnal de alarmă cu privire la pretențiile teritoriale ale Chinei pe Lună: Ar fi bine să fim atenți

Șeful NASA, semnal de alarmă cu privire la pretențiile teritoriale ale Chinei pe Lună: Ar fi bine să fim atenți / Foto: Pixabay, de sun jib
Șeful NASA, semnal de alarmă cu privire la pretențiile teritoriale ale Chinei pe Lună: Ar fi bine să fim atenți / Foto: Pixabay, de sun jib

Șeful NASA avertizează că China ar putea avea pretenții teritoriale pe Lună.

Cursa către Lună dintre Statele Unite și China este din ce în ce mai strânsă, iar următorii doi ani ar putea determina cine va câștiga avantajul, scrie Politico. Asta spune administratorul NASA, Bill Nelson, care avertizează că Beijingul ar putea stabili un punct de sprijin și ar putea încerca să domine locațiile cele mai bogate în resurse de pe suprafața lunară sau chiar să țină SUA departe.

"Este un fapt: suntem într-o cursă spațială", a acesta într-un interviu. "Și este adevărat că mai bine avem grijă să nu ajungă într-un loc pe Lună sub masca cercetării științifice. Și asta nu este dincolo de tărâmul posibilităților că ei spun: "Stai departe, suntem aici, acesta este teritoriul nostru".

El dat exemplul din Marea Chinei de Sud, unde armata chineză a stabilit baze pe insule contestate: "Dacă te îndoiești de asta, uită-te la ce au făcut cu Insulele Spratly".

Comentariile lui Nelson urmează misiunii Artemis I de 26 de zile a NASA, în care o capsulă spațială Orion fără echipaj a zburat în jurul Lunii. Acea misiune, considerată un succes, a fost primul pas important către planul NASA de a duce astronauții pe suprafața lunii pentru a începe construirea unei baze umane  permanente, care ar putea avea loc încă din 2025.

De asemenea, avertismentul său vine în urma adoptării de către Congresul SUA a unui buget anual pentru NASA. Agenția nu a primit toată finanțarea pe care a solicitat-o, dar Nelson a insistat că obiectivele nu au fost modificate. Acestea includ componentele cheie pentru următoarele două misiuni lunare, Artemis II și Artemis III.

Cum ar putea China să depășească SUA

Dar se profilează din ce în ce mai mare programul spațial agresiv al Chinei, inclusiv deschiderea recentă a unei noi stații spațiale. Beijingul a anunțat obiectivul de a ateriza pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu. În decembrie, guvernul Chinei și-a prezentat viziunea pentru eforturi mai ambițioase, cum ar fi construirea infrastructurii în spațiu și crearea unui sistem de guvernare a spațiului.

Orice întârzieri sau accidentări semnificative în programul SUA, care mizează pe o serie de noi sisteme și echipamente care sunt încă în curs de dezvoltare, ar putea risca să rămână în urmă față de chinezi. În ultimii câțiva ani, Beijingul a lansat o serie de rovere robotizate pentru a colecta mostre lunare, inclusiv pentru prima dată în partea îndepărtată a Lunii, precum și un orbiter, dar și un rover care a ajuns pe Marte.

Avertismentul armatei americane



Armata americană, care și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea crescândă cu privire la dezvoltarea de către Beijing a sistemelor spațiale care ar putea amenința sateliții americani, a tras un semnal de alarmă cu privire la implicațiile de securitate ale incursiunilor Beijingului în spațiul profund.

"Este posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească, absolut", a declarat locotenentul general al Forțelor Spațiale, Nina Armagno, luna trecută, în timpul unei vizite în Australia, în timp ce China își lansa al 10-lea echipaj în stația sa spațială Shenzhou. "Progresul pe care l-au făcut a fost uimitor – uimitor de rapid", a mai spus aceasta.

Un raport recent al Pentagonului către Congres a evidențiat o serie de salturi recente ale programului spațial chinez. Acesta a citat capacitatea de pionierat a Chinei nu doar de a ateriza pe partea îndepărtată a Lunii, ci de a configura un releu de comunicații folosind un satelit care a fost lansat cu un an înainte între Pământ și Lună.

Raportul a mai constatat că China își îmbunătățește capacitatea de a produce sisteme de lansare spațială pentru explorarea umană mai îndepărtată în spațiu. Unii veterani NASA urmăresc China, de asemenea, cu o îngrijorare crescândă.

De ce ar vrea China să "cucerească" Luna



Terry Virts, fost comandant al Stației Spațiale Internaționale și al Navei Spațiale, dar și colonel în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat că această competiție are componente politice și de securitate.

"La un nivel, este o competiție politică pentru a arăta al cui sistem funcționează mai bine", a spus el într-un interviu. "Ceea ce își doresc cu adevărat este respectul ca țară de top din lume. Ei vor să fie puterea dominantă pe Pământ, așa că mersul pe Lună este o modalitate de a arăta că sistemul lor funcționează. Dacă ne bat pe Lună, arată că sunt mai buni decât noi", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel