Şansă pentru Schengen: duşmanul românilor a pierdut alegerile în Olanda

Alegerile parlamentare din Olanda ar putea avea o importanţă aparte pentru România. Olanda este ţara care s-a opus aderării României la spaţiul Schengen, iar politica olandeză a fost influenţată de politicianul extremist, Geert Wilders. După primele rezultate parţiale, alegerile au fost câştigate de Liberalii olandezi (VVD), cu 41 de mandate. Marele învins este PPV-ul extremist, condus de Wilders, care a obţinut doar 15 mandate, cu 9 mai puţine decât în urmă cu doi ani.

Situaţia politică din Olanda s-a mişcat timp de doi ani pe un fir de aţă. Guvernul era minoritar, iar singura şansă să rămână la putere era susţinerea PPV-ului, condus de Wilders. În urmă cu doi ani s-a ajuns la un compromis: Wilders susţine Guvernul în Parlament, dar nu participă efectiv la guvernare prin intermediul miniştrilor.

Această situaţie i-a asigurat lui Wilders o poziţie privilegiată. Practic, acesta putea şantaja Guvernul în orice moment cu retragerea susţinerii şi îşi impunea politicile promovate de PPV.  La fel s-a întâmplat şi cu intrarea României în spaţiul Schengen. Partidul extremist al lui Wilders a ameninţat cu reratragerea susţinerii pentru Guvern şi a impus Olandei să dea vot de blam pentru România.

Schimbarea Guvernului nu constituie neapărat o şansă în plus pentru România în vederea aderării la Schengen, consideră politologul Cristian Pârvulescu. "Faptul că Wilders are un rol mai mic poate fi considerat un avantaj, dar nu decisiv. Liberalii olandezi sunt de fapt conservatori, care preiau mare parte din politicile extremiste. Va fi o negociere dură şi lungă. Cel mai probabil se va cristaliza o majoritate între liberali şi socialişti", a explicat Pârvulescu.

Cine este Geert Wilders şi de ce a fost împotriva României

Geert Wilders şi-a început cariera politică ca şi consilier în oraşul Utrecht, din partea VVD, extremiştii moderaţi din Olanda. Aici a trăit un episod care i-a infleunţat întrega viaţă. El locuia la periferia oraşului Utrecht, populată în general de musulmani. La un moment dat, casa lui Wilders a fost jefuită şi incendiată. Din acel moment, Wilders a devenit anti-musulman. În timp acesta şi-a dezvoltat latura extremistă şi a devenit eurosceptic, militând pentru desfiinţarea Uniunii Europene. De asemenea, militează pentru limitarea numărului de estici care ajung în Occident.

Evoluţia politică l-a adus în Parlamentul Olandei, din partea aceluiaşi partid, VVD. Pentru că nu era de acord cu extremismul moderat, Wilders a rupt partidul şi a format un nou grup parlamentar. A intrat cu acesta în alegeri şi a obţinut rezultate notabile. În 2006 a obţiut 9 mandate în Parlament, pentru ca în 2010 să explodeze şi să obţină 24 de mandate, suficiente pentru a controla Guvernul.

PPV este cunoscut în Olanda ca un partid de lider. Wilders conduce partidul cu mână de fier, iar deciziile sale au largă susţinere din partea forurilor de conducere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel