Rusia, ”înfrântă inevitabil” dacă atacă NATO. Ministrul polonez de Externe susține că ”nu noi, Occidentul, ar trebui să ne temem”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski.

Un război între Rusia lui Vladimir Putin și NATO s-ar încheia cu „înfrângerea inevitabilă” a Moscovei, a declarat joi ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski.

„Nu noi, Occidentul, ar trebui să ne temem de o ciocnire cu Putin, ci invers”, a declarat Sikorski în timpul unui discurs în fața Seimului, camera inferioară a Parlamentului Poloniei. „Merită să reamintim acest lucru, nu pentru a crește sentimentul de amenințare în rândul rușilor, deoarece NATO este un pact defensiv, ci pentru a arăta că un atac al Rusiei asupra oricăruia dintre membrii Alianței s-ar încheia cu înfrângerea sa inevitabilă”, a mai declarat ministrul.

Sikorski, care prezenta viziunea premierului polonez Donald Tusk privind politica externă a noului guvern, a declarat că potențialul militar și economic al Rusiei „pălește în comparație cu cel al Occidentului”, în condițiile în care NATO are de trei ori mai mulți militari, de trei ori mai multe resurse aeriene și de patru ori mai multe nave decât Rusia.

„Singura speranță a lui Putin este lipsa noastră de determinare”, a avertizat el, conform POLITICO.

Succesul premierului Donald Tusk

Sikorski a revenit în funcția de ministru de Externe după succesul lui Tusk în alegerile din octombrie anul trecut, care a alungat partidul naționalist polonez Lege și Justiție (PiS) după opt ani la putere. De atunci, administrația de centru-dreapta a lui Tusk a încercat să anuleze ani de zile de politică a PiS, promițând să restabilească standardele democratice în țară și să îmbunătățească relațiile cu Bruxelles-ul.

Recent, Tusk a avertizat că Europa se află într-o „eră de dinaintea războiului”, dar că mai are încă un „drum lung de parcurs” până să fie pregătită să facă față amenințărilor care o așteaptă. Iar recent, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este „pregătită” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO decide să își întărească flancul estic.

Joi, Sikorski a criticat politica externă a fostului guvern, numind-o „o serie de ipoteze ideologice greșite, idei proaste, decizii greșite și omisiuni”. Aceasta a dus la pierderi financiare, la o „pierdere de credibilitate și prestigiu”, la deteriorarea relațiilor externe și a împins Polonia „la marginea celor mai importante dezbateri din Uniunea Europeană, precum și din NATO”.

Priorități diferite

În timp ce guvernul anterior a ales „calea confruntării”, noul guvern va avea priorități diferite, a declarat Sikorski, privind în perspectivă preluarea de către Polonia a președinției rotative a UE în prima jumătate a anului 2025.

„Dezvoltarea și securitatea Poloniei trebuie să se bazeze pe doi piloni: cooperarea transatlantică - menținută independent de deciziile alegătorilor americani - și integrarea europeană”, a spus el, făcând aluzie la posibilitatea ca Donald Trump, concurent republican și sceptic față de NATO, să revină la Casa Albă și la potențialul impact asupra alianței militare transatlantice.

Polonia devine rapid o putere în domeniul apărării, fiind al 14-lea cel mai mare cheltuitor militar din lume, după ce și-a majorat cheltuielile cu un procent uriaș de 75% între 2022 și 2023, până la 31,6 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate în această săptămână de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel