Pentru anul viitor Rusia și-a planificat şapte teste cu rachete balistice intercontinentale, asupra cărora va informa Statele Unite la momentul potrivit.
"Rusia va informa partea americană asupra oricărei lansări a unei rachete balistice intercontinentale sau a unei rachete balistice lansate de pe submarine", a declarat cotidianului Steaua Roşie al Ministerului rus al Apărării generalul Serghei Karakaev, comandantul Forţelor de Rachete Strategice.
Acesta a amintit că Statele Unite la rândul lor informează Rusia cu mai mult de 24 de ore înainte asupra oricărui test cu rachete efectuat de forţele strategice americane.
Generalul rus a precizat că obiectivele testelor cu rachete sunt perfecţionarea caracteristicilor de luptă şi a operaţiunilor posturilor de comandă şi control, precum şi implementarea noilor tehnologii privind informaţiile şi comunicaţiile.
Testele efectuate cu succes permit Rusiei "să-şi îmbunătăţească substanţial potenţialul de luptă al trupelor pentru a răspunde adecvat ameninţărilor anticipate la adresa ţării noastre", a indicat Serghei Karakaev.
Serghei Karakaev susţine că triada nucleară rusă (formată din rachetele intercontinentale cu lansare terestră, submarinele nucleare şi bombardierele strategice) permite depăşirea scutului american antirachetă.
Potrivit aceluiaşi general, armamentul hipersonic al Rusiei, despre care preşedintele Vladimir Putin afirmă că nu are egal în lume, intră progresiv în serviciul armatei.
Este şi cazul rachetei intercontinentale grele Sarmat (SS-X-30 Satan-2 în terminologia NATO), care poate transporta între 10 şi 15 ogive nucleare ghidate individual. Această rachetă, care conform preşedintelui rus are o "rază de acţiune practic nelimitată", va intra curând în serviciul operaţional al armatei ruse în regiunea siberiană Krasnoiarsk, a precizat generalul Karakaev.
Preşedintele Putin, care la puţin timp după ce a lansat războiul contra Ucrainei în februarie anul trecut a pus în alertă forţele strategice ruse, a reafirmat joi că Rusia va merge până la capăt în acest război, până când îşi va atinge obiectivele, printre care a menţionat demilitarizarea şi neutralitatea militară a Ucrainei, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu