România se alătură comunității internaționale: Rusia se face vinovată de atacurile cibernetice asupra rețelei de satelit KA-SAT/Viasat

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

România se alătură demersurilor internaționale de atribuire către Federația Rusă a atacurilor cibernetice asupra rețelei de satelit KA-SAT/Viasat.

România susține declarația UE și se alătură SUA și altor parteneri internaționali în demersul de atribuire a atacului cibernetic împotriva rețelei de comunicații prin satelit KA-SAT/VIASAT care a avut loc începând cu 24 februarie 2022 în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Impactul asupra rețelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectați utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive și destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice.

În acest context, România condamnă și atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfășurate atât premergător, cât și subsecvent declanșării conflictului, precum și utilizarea programelor de tip malware și a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri.

România își exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și poporul ucrainean și condamnă agresiunea neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv prin utilizarea de atacuri cibernetice.

Astfel de atacuri maligne sunt desfășurate cu desconsiderarea cadrului internațional de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, așa cum a fost definit la nivel ONU prin rapoartele de consens ale Grupului de Experți Guvernamentali ONU (UNGGE) și reafirmat de Grupul Deschis cu Participare Extinsă (OEWG).

ONU: peste opt milioane de civili, strămutați în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite anunță că peste opt milioane de civili au fost strămutați în interiorul Ucrainei de pe 24 februarie, de când Rusia a început războiul. Oamenii și-au părăsit casele, dar au rămas în interiorul țării devastate de război.

Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) între 17 aprilie și 3 mai, transmite Mediafax.

Studiul OIM evidențiază importanța sprijinului financiar și a asigurării adăposturilor pentru refugiații care au rămas în Ucraina.

Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din țară.

„Nevoile celor strămutați în interiorul țării și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc de la o oră la alta, a declarat directorul general al OIM, António Vitorino, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel