Statele Unite ale Americii și Cuba conlucrează pentru a normaliza relațiile diplomatice, decizia istorică fiind anunțată de președinții Barack Obama și Raul Castro în două discursuri simultane. SUA promit să deschidă o nouă ambasadă la Havana, să reducă restricțiile de călătorie, să îmbunătățescă comunicarea și să înlesnească schimburile comerciale.
"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.
"Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare", a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relaţiilor la nivel medical şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.
Raul Castro a spus că "am decis normalizarea relaţiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic".
Cubanezii vor trăi într-o dictatură chiar dacă vor putea bea Coca Cola
Ca parte a acestei înțelegeri, americanul Alan Gross, prizonier timp de mai mulți ani în Cuba, a călcat miercuri pe pământ natal, urmând ca SUA, la rândul lor, să să elibereze trei cubanezi închiși la Florida pentru spionaj.
Bărbatul în vârstă de 65 de ani a petrecut cinci ani într-o închisoare cubaneză după ce a fost acuzat de subversiune pentru că a încercat să furnizeze internet unor comunități din Cuba.
Senatorul american Marco Rubio, un posibil candidat din partea republicanilor la alegerile prezidențiale din 2016, a criticat momentul de cotitură în relațiile americano-cubaneze.
"Mi-ar plăcea să avem relații normale, dar pentru ca asta să se întâmple, Cuba trebuie să fie o țară normală. Și nu este. Este o dictatură brutală", a spus Rubio, legislator cu origini cubaneze.
Guvernul cubanez nu va permite alegeri libere, pluripartidism și libertate a presei doar pentru că oamenii pot bea Coca Cola, a mai spus Rubio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu