Grupul G7 anunţă angajamente semnificative pentru reducerea utilizării combustibililor fosili.
Naţiunile din Grupul G7 au decis, vineri, oprirea subvenţiilor pentru proiecte în străinătate cu sisteme de energie fosilă şi reducerea semnificativă până în 2035 a producţiei interne de electricitate din surse poluante.
"Asumăm angajamentul de a opri, până la sfârşitul anului 2022, orice nou ajutor public direct la nivel internaţional pentru proiecte în sectorul energiilor fosile fără echipamente pentru capturarea dioxidului de carbon", anunţă Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7), la finalul reuniunii miniştrilor Energiei şi Climei, desfăşurată la Berlin, scrie Mediafax.
De asemenea, statele membre G7 s-au angajat, potrivit cotidianului Le Figaro, să reducă semnificativ utilizarea combustibililor fosili în sectorul intern pentru producţia de electricitate "până în anul 2035", în cadrul eforturilor pentru contracararea încălzării climei prin renunţarea treptată la utilizarea cărbunelui.
Japonia era ultimul stat care se opunea acestor măsuri, dar a acceptat vineri acest plan. Din Grupul naţiunilor puternic dezvoltate (G7) fac parte Statele Unite, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Japonia. Uniunea Europeană are obiectivul de a reduce cu 55% emisiile poluante până în anul 2030, în raport cu nivelul din 1990. De asemenea, Uniunea Europeană vrea să diminueze dependenţa energetică de Rusia. Statele Unite au obiectivul de a reduce cu 50%-52% emisiile poluante până în 2030, comparativ cu nivelul din 2005.
CE dorește mărirea obiectivului obligatoriu de economisire a energiei
Planul își propune să găsească rapid surse alternative de energie, sporind în același timp economiile de energie și sursele regenerabile. Comisia Europeană a prezentat miercuri planul său de 300 de miliarde de euro privind modul în care UE se poate înțărca de combustibilii fosili ruși „cu mult înainte de 2030”.
CE spune că acest plan este o consecință a invaziei sângeroase a Ucrainei de către Kremlin, care a evidențiat riscurile politice și economice ale dependenței de petrol și gaze rusești, potrivit Politico.
Răspunsul urmărește să caute imediat surse alternative de combustibili fosili, stimulând, în același timp, energia verde și reducând consumul de energie, aceste obiective contribuind la ambiția pe termen lung a blocului de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Cei patru piloni ai planului
Planul, numit REPowerEU, este un pachet de documente, inclusiv acte juridice, recomandări, orientări și strategii, care completează o comunicare publicată în martie.
Se bazează pe patru piloni: economisirea energiei, înlocuirea gazului rusesc cu alți combustibili fosili, stimularea energiei verzi și finanțarea de noi infrastructuri, cum ar fi conductele și terminalele de gaze naturale lichefiate. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu