Ministrul Afacerilor Externe dintr-o țară ex-sovietică anunță că susține integritatea teritorială a Ucrainei.
Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Uzbekistanul nu recunoaște Donețk și Lugansk ca republici separate. Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Externe Abdulaziz Kamilov în timpul discursului său la sesiunea plenară a Senatului Oliy Majlis din Uzbekistan.
Ministrul de Externe a remarcat că situația din jurul Ucrainei provoacă îngrijorare serioasă în Uzbekistan.
„Uzbekistanul se angajează să găsească o soluție pașnică a situației și să rezolve conflictul prin mijloace diplomatice”, a spus el.
Pentru a ajunge la pace, în primul rând, ostilitățile și violența trebuie oprite imediat, a spus Abdulaziz Kamilov.
Ministrul a menționat că, pe baza intereselor naționale, Uzbekistanul va continua cooperarea reciproc avantajoasă cu ambele țări.
Kamilov a spus că Uzbekistanul va continua să ofere asistență umanitară Ucrainei în acest moment dificil.
Abudlaziz Kamilov a mai declarat că Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, adăugând că Uzbekistanul nu recunoaște Donețk și Lugansk ca republici separate, potrivit UZDaily.
Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să se folosească de influenţa Washingtonului în rândul statelor membre ale NATO pentru a-i ajuta ţara să adere la alianţa militară, conform Agerpres.
Într-o scrisoare trimisă lui Biden la data de 10 martie şi consultată joi de Reuters, Osmani afirmă că după invazia Ucrainei de către Rusia, aderarea la NATO este principala ei prioritate de securitate naţională.
'Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că Statele Unite se vor folosi de leadership-ul şi influenţa lor pentru a sprijini şi promova în mod activ procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo', a scris Osmani.
Washingtonul rămâne principalul susţinător al Kosovo, atât politic cât şi financiar, de când mica ţară din Balcani şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, aminteşte Reuters.
'Suntem expuşi eforturilor persistente ale Rusiei de a submina Kosovo şi de a destabiliza Balcanii de Vest', a mai scris Osmani. Oficiali NATO nu au răspuns deocamdată la o cerere de a comenta scrisoarea (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu