Previziune sumbră pentru România: Ar putea fi victima unui război nuclear

Scutul antirachetă din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un război nuclear, iar România ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge în ruine, a avertizat analistul rus Konstantin Bogdanov, preluat de New York Times.

Declarațiile au fost făcute într-un comentariu publicat joi, în ziua în care sistemul de la Deveselu a devenit operațional, pe portalul de știri Lenta.ru și preluat de New York Times, transmite News.ro.

"Elementele antirachetă din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză", a scris Bogdanov, potrivit NYT.

Citește și: Victor Ponta, atac la Dacian Cioloș: Mitocănia este prea evidentă

Elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate în cazul unui război nuclear, posibil char ţinte pentru atacuri preventive, avertizează expertul rus. Ţări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia "deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă", a adăugat analistul.

Kremlin: Desfășurarea scutului antirachetă american în România, o amenințare pentru Rusia

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că desfășurarea scutului antirachetă american în România este o amenințare pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a relatat agențiile internaționale de presă.

Stoltenberg: NATO s-a angajat solemn față de securitatea României acum și în viitor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în declarația comună cu președintele Klaus Iohannis, susținută joi la Palatul Cotroceni, a subliniat că România este un aliat de încredere, punctând că Alianța Nord-Atlantică s-a angajat solemn față de securitatea țării noastre, "acum și în viitor".
 
"România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă și la securitatea noastră comună. (...) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn față de securitatea României, acum și în viitor", a declarat Stoltenberg,.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acest sistem va face atât Europa, cât şi România mai sigură, însă are doar un caracter defensiv, nefiind îndreptat împotriva niciunui alt stat.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, a devenit operaţional joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel