Premieră la summitul COP28. Directorul companiei Exxon Mobil, despre captarea carbonului din atmosferă: ”Petrolul și gazele naturale vor juca un ”rol important” în lume până în 2050”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce declarații a făcut directorul companiei Exxon Mobil, Daren Woods, în premieră la summitul COP28.

Șeful companiei Exxon Mobil, Darren Woods, a respins sâmbătă afirmația Agenției Internaționale pentru Energie cum că folosirea tehnologiei de captare a carbonului din atmosferă la scară largă pentru a combate schimbările climatice ar fi o “iluzie” nerealistă. El explică faptul că același lucru s-ar putea spune despre vehiculele electrice și energia solară.

”Nu există nicio soluție stabilită în prezent care să fie la scara necesară pentru a rezolva problema”, a declarat Woods pentru Reuters în marja summitului COP28 privind clima din Dubai.

”Așadar, ați putea spune asta despre captarea carbonului astăzi, ați putea spune asta despre vehiculele electrice, despre energia eoliană, despre energia solară. Cred că această critică este legitimă pentru orice lucru pe care încercăm să îl facem, pentru început”, a spus el.

Deși există puține proiecte de captare a carbonului viabile din punct de vedere comercial, din cauza costurilor ridicate, vehiculele electrice reprezintă în prezent aproximativ 13% din piața mondială a vehiculelor noi, iar instalațiile solare și eoliene s-au extins rapid.

Premieră la COP28

Apariția lui Woods a marcat prima participare a unui director general al gigantului Exxon, care exploatează combustibili fosili, la unul dintre summiturile anuale privind clima, sponsorizate de ONU.

Viitorul rol al tehnologiei de captare a carbonului și al combustibililor fosili este un subiect cheie al conferinței.

AIE, organismul de supraveghere a energiei din Occident, a publicat un raport în data de 27 noiembrie, chiar înainte de reuniunea COP28, în care se afirma că industria combustibililor fosili se confruntă cu un ”moment al adevărului”, în care producătorii trebuie să aleagă între agravarea crizei climatice sau trecerea la energie curată.

Raportul a criticat companiile de petrol și gaze care susțin că forajul poate continua la nesfârșit atâta timp cât emisiile rezultate din combustia lor sunt curățate, afirmând că industria menține ”iluzia că o soluție este reprezentată de cantități neverosimile de captare a carbonului”.

17 miliarde de dolari pentru emisii reduse de carbon

Exxon a anunțat investiții de 17 miliarde de dolari în activitățile sale cu emisii reduse de carbon, care includ captarea carbonului, și a susținut că emisiile de gaze cu efect de seră sunt problema care cauzează schimbările climatice, nu combustibilii fosili în sine.

El a declarat că, în opinia sa, petrolul și gazele naturale vor juca un ”rol important” în lume până în 2050, dar a refuzat să ofere o estimare a nivelului cererii.

În cadrul strategiei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, Exxon a anunțat în luna iulie achiziția în valoare de 4,9 miliarde de dolari a companiei Denbury și a rețelei sale de conducte de dioxid de carbon de 2.100 de kilometri, care va fi conectată la blocurile offshore din Golful Mexic, unde Exxon intenționează să îngroape carbonul.

Până în prezent, Exxon a convins cel mai mare producător de amoniac din Statele Unite, o companie de gaze industriale și o mare companie siderurgică să încheie contracte pe termen lung pentru servicii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon care ar acoperi aproximativ 5 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.

37 de miliarde de tone de CO2 pe an

Woods a refuzat să ofere detalii despre contracte, dar a declarat că subvențiile SUA din Legea de Reducere a Inflației din anul trecut, de până la 85 de dolari pe tonă pentru captarea și sechestrarea carbonului, ar face investițiile profitabile.

”Noi, în esență, îi ajutăm pe clienți să reducă emisiile de carbon și să profite de această facilitate fiscală”, a spus Woods.

A adăugat că obținerea de profit din aceste acorduri era ”probabil la câțiva ani distanță.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel