O nouă lege privind "societăţile flexibile de capital" a fost introdusă în Austria la iniţiativa ministrului justiţiei, ecologista Alma Zadic, cu redactare exclusiv... feminină, ceea ce a stârnit controverse.
Gestul a stârnit controverse în ţară şi a atras critici din partea partidelor conservatoare şi de extremă dreapta, potrivit raportului agenţiei EFE, citat de Agerpres. Christian Stocker, secretarul Partidului Popular (OeVP), a declarat: "Nu văd cum contribuie la egalitatea de gen să revenim la ceva care provoacă critici."
Susanne Furst, membră a Partidului Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a observat că utilizarea formelor masculine în redactare "include şi femeile, dar contrariul nu este valabil".
În schimb, Alma Zadic, ministrul Justiţiei, a susţinut că legea clarifică în mod explicit că limbajul feminin se referă şi la bărbaţi. Ea a argumentat că acest tip de limbaj "contribuie la mai multă egalitate de gen, întrucât influenţează gândirea noastră, percepţia noastră şi acţiunile noastre".
Pe lângă sprijinul ecologiştilor (Partidul Verde), iniţiativa este susţinută şi de alte două partide progresiste din Austria, respectiv Partidul Social-Democrat (SPOe) şi formaţiunea liberală NEOS.
Eva Maria Holzleitner, purtătoare de cuvânt adjunctă a SPOe, consideră că evidenţierea femeilor într-un text de lege este un "obiectiv important" care are "mult sens". Johannes Margreiter, purtător de cuvânt liberal pentru domeniul justiţiei, a subliniat că "limbajul este un factor de putere".
Mai mulţi experţi constituţionalişti, intervievaţi de presa austriacă, au declarat că utilizarea exclusiv a formei feminine în redactarea unei legi nu este în sine neconstituţională, dar unii au menţionat că ar fi de preferat ca elaborarea legilor să se facă folosind un limbaj mai echitabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu