Povestea celor 5 ruși care au fugit de războiul lui Putin. Locuiesc de câteva luni pe un aeroport și mănâncă o dată pe zi

Foto: Pixabay, de Stela Di
Foto: Pixabay, de Stela Di

Cinci ruși care au fugit de război locuiesc de câteva luni pe un aeroport și mănâncă o dată pe zi.

Cinci bărbați ruși, care au fugit din țară după ordinul de mobilizare al lui Vladimir Putin din septembrie anul trecut, stau blocați pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud de luni de zile, după ce autoritățile au refuzat să-i accepte, scrie CNN.

Trei dintre bărbați sosiseră în octombrie, iar ceilalți doi în noiembrie, a spus avocatul lor Lee Jong-chan. Lee a spus că cererile acestora pentru statutul de refugiat au fost respinse de către Ministerul de Justiție din Coreea de Sud, lăsându-i astfel blocați în zona de plecări a aeroportului de luni de zile, în așteptarea unei hotărâri cu privire la apelul lor.

"Li se oferă o masă pe zi, care este prânzul. Dar restul zilei trăiesc din pâine și băuturi", a spus Lee.

Bărbații pot face duș, dar trebuie să își spele hainele manual și nu pot părăsi zonele de plecare și duty-free, a adăugat el.

"Ei au acces limitat la îngrijiri medicale și nici un sprijin pentru sănătatea lor mintală, ceea ce este important având în vedere situația lor precară", a spus el.

Peste 200.000 de ruși ar fi fugit de mobilizarea lui Putin

"Mobilizarea parțială" a cetățenilor ruși pentru a lupta în războiul lui Putin împotriva Ucrainei a generat proteste furioase și a provocat un exod în masă când a fost anunțată, în septembrie anul trecut. Mulți au trecut peste hotarele terestre sau au cumpărat bilete de avion în afara țării.

Datele colective au arătat că peste 200.000 de persoane au fugit din Rusia către Georgia, Kazahstan și Uniunea Europeană în prima săptămână după anunțarea mobilizărilor.

"Nu accept ceea ce se întâmplă, așa că am decis că trebuie să plec imediat", a declarat anterior pentru CNN un bărbat care a plecat în Belarus.

"Este rău pentru că mulți dintre prietenii mei, mulți oameni nu susțin războiul și se simt amenințați de ceea ce se întâmplă și nu există nicio modalitate democratică de a opri cu adevărat acest lucru, chiar dacă își declara protestul", spusese omul.

Bărbații cu vârsta de până la 60 de ani fără antecedente penale sunt eligibili pentru recrutarea militară, iar experiența militară anterioară nu este întotdeauna necesară. Soldații care refuză să lupte și să se întoarcă în prima linie sunt ținuți în subsoluri pe teritoriul ucrainean ocupat și sunt acuzați de dezertare, potrivit familiilor lor. Numai cei condamnați pentru infracțiuni sexuale împotriva minorilor, trădare, spionaj sau terorism sunt scutiți de conscripție.

De ce bărbații nu sunt acceptați ca refugiați în Coreea de Sud

Ministerul de Justiție din Coreea de Sud a respins cererile bărbaților ca "nu merită să fie evaluate", pe motiv că refuzul recrutării nu a fost un motiv pentru recunoașterea refugiaților, potrivit avocatului lor Lee.

Refuzul lor de a servi în armata rusă "ar trebui recunoscut ca un motiv politic", având în vedere că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost "condamnată de dreptul internațional", a spus Lee.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut guvernului sud-coreean să accepte bărbații ca refugiați.

"Cei care solicită statutul de refugiat după ce scăpa de persecuția politică și religioasă din țările lor de origine au drepturi la protecție conform dreptului internațional", se arată într-o declarație a unui grup sud-coreean de susținere a drepturilor omului. Era foarte probabil ca bărbații să fie "reținuți sau atrași cu forța" dacă se întorc acasă, a adăugat grupul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel