Senatul polonez, dominat de conservatori, a adoptat luni amendamente la reformele controversate din justiţie, care au provocat o reacţie fermă din partea Comisiei Europene, transmite AFP.
Amendamentele, adoptate deja săptămâna trecută de camera inferioară a Parlamentului, vizează legea referitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii, cea privind tribunalele de drept comun şi legea privind Curtea Supremă.
În timp ce conservatorii apreciază că aceste modificări răspund cerinţelor Bruxelles-ului, opoziţia şi Curtea Supremă le consideră "cosmetice" sau chiar "fictive".
Astfel, unul dintre amendamentele votate ar trebui să limiteze puterea ministrului Justiţiei de a demite un preşedinte sau un vicepreşedinte de tribunal. De acum înainte, ministrul nu va putea face acest lucru decât după ce a cerut un aviz al colegiului tribunalului (organ ales chiar de judecători) şi al Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS).
Opoziţia subliniază însă că noul KRS include judecători apropiaţi de ministrul Justiţiei.
Răspunzând preocupărilor Bruxelles-ului, un alt amendament permite acum acceaşi vârstă de pensionare - de 65 de ani - pentru ambele sexe, faţă de 65 la bărbaţi şi 60 la femei anterior, lăsând în acelaşi timp femeilor judecător dreptul de a se pensiona la 60 de ani, dacă doresc.
Curtea Supremă a criticat săptămâna trecută modificările aduse de conservatori. "Trebuie din nefericire să constatăm că schimbările propuse au un caracter fictiv, cosmetic", a apreciat Curtea, într-un comunicat publicat înaintea votului din camera inferioară a Parlamentului de la Varşovia.
Potrivit Curţii, majoritatea dispoziţiilor "cele mai controversate din punctul de vedere al statului de drept, evidenţiate de organismele internaţionale, rămân neschimbate".
Evoluția statului de drept
Preocupată de evoluţia statului de drept în Polonia şi cu teama de a vedea puterea politică influenţând puterea judiciară, Bruxelles-ul a declanşat la sfârşitul lunii decembrie faza preliminară a unei proceduri fără precedent - articolul 7 din Tratatul UE- care poate duce în teorie la suspendarea dreptului de vot al unei ţări în cadrul Uniunii.
În vizită la Varşovia săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a îndemnat pe conservatorii polonezi să facă încă un efort pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul şi a salutat în aceleaşi timp dialogul angajat după remanierea guvernului, în decembrie.
Pentru a intra în vigoare, amendamentele adoptate de Parlament trebuie să fie promulgate de preşedintele Andrzej Duda.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News