Olanda nu renunță la gazele rusești: "Este imposibil ca UE să reducă complet importul de gaz și petrol din Rusia"

„Nu este posibil” ca Uniunea Europeană să-și întrerupă complet furnizarea de petrol și gaze rusești, a avertizat premierul olandez Mark Rutte

"Blocul are nevoie de aprovizionarea rusă, a subliniat Rutte, numind-o „adevărul inconfortabil”.„Trebuie să discutăm despre vulnerabilitățile noastre în ceea ce privește dependența noastră de petrolul și gazul rusești. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia”, a spus miercuri Rutte într-o conferință de presă comună cu omologul său francez la Paris, conform ziarului Libertatea.

Declarația s-a a venit in urma deciziei Europene de a reduce importurile de gaze provenite din Rusia. Discuțiile pe acest subiect s-au țint marți cu ocazia publicării de către Comisia Europeană a planului intitulat REPowerEU care are ca scop reducerea importurilor de gaz rusesc cu două treimi în acest an și de a pune capăt dependenței sale de aprovizionarea cu combustibil din Rusia „cu mult înainte de 2030”.

Comisia a solicitat statelor membre UE să-și sporească eficiența energetică, să diversifice imediat aprovizionarea cu gaze naturale și să accelereze tranziția la sursele regenerabile

În replică, miercuri, șeful diplomației europene Josep Borrell, a cerut cetățenilor „să dea căldura mai încet în locuinţe”, ca să poată fi redus importul de gaze rusești, ca o prima soluție.
„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tăiem cordonul ombilical care leagă economia noastră de cea rusă şi să întrerupem fluxul care le permite să acumuleze rezerve cu care să-şi finanţeze războiul”, a declarat șeful diplomaţiei europene, în cadrul dezbaterii în Parlamentul European pe tema invaziei ruse. Potrivit lui Borrell, „putem face acest lucru la nivel macro”, aşa cum a făcut marţi Comisia Europeană, care a prezentat un plan de a reduce importurile de gaz rusesc cu două treimi în acest an, dar şi la nivel micro.


Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an, potrivit CNN. Între timp, Marea Britanie și SUA au anunțat interzicerea interzicerea importurilor de petrol rusesc.
Citeşte întreaga ştire: Șeful diplomației europene cere cetățenilor „să dea căldura mai încet în locuinţe”, ca să poată fi redus importul de gaze rusești, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel